У країні триває страйк айболитів. Цього року ветеринарні лікарі відзначатимуть 250-ту річницю заснування своєї галузі, і вдома їх уже «привітали»: починаючи з 5 січня заборонили використовувати життєво необхідний під час «котячих» і «собачих» операцій кетамін.

 Частина ветклінік узагалі припинила оперувати, у решті хірурги продовжують це робити з використанням забороненого препарату — під загрозою кримінального покарання. Не дивно, що окремі маніпуляції одразу удвічі підскочили в ціні.

— Раніше операція з кастрування котів у нашій клініці коштувала 200 гривень, нині — 400, — підсумовує директор однієї з ветклінік Петро Іванович.

Його колега Олексій щодня оперує п’ятьох тварин. Розповідає, що в Росії цю тему порушили давно і нині замість кетаміну використовують його аналог залетіл. Проте в Україні він не зареєстрований. Кетамін хірург міг «колоти» навіть старенькій 20-річній кішці і знати, що під час операції з нею все буде гаразд.

— Нині натомість нам пропонують використовувати бутамідор — не психотропний, а просто знеболювальний препарат, який має купу побічних ефектів (передовсім у тварини стрибає тиск), — каже ветлікар. — Його використання потребує тривалого попереднього обстеження пацієнта, яке може тривати довше, ніж сама операція. Крім того, від знеболювального тварина не засинає на півгодини, як від кетаміну. Вона може бути при свідомості і навіть поворухнутися. Собаці, а тим більше слону чи крокодилу ж не накажеш, як людині — «лежи тихо!». Вони і вкусити можуть! Як в таких умовах мені робити план, як взагалі працювати?

Держава пропонує купити ліцензію. Дозвіл на використання кетаміновмісних препаратів матиме той, хто виконає низку умов. «По-перше, ліцензії дають тільки юрособам, — каже Олексій. — По-друге, знадобиться купа довідок — психолога, нарколога, щодо моєї адекватності та несудимості... Крім того, я мушу найняти сторожа, обладнати у клініці сейф для зберігання препарату, так звану тривожну кнопку і повісити грати на вікна (діаметр — 16 міліметрів, розмір «вікна» решітки — строго регламентований). І коли я все це зроблю, до мене вервечкою підуть різного штибу перевіряльники — у погонах і без».

Ситуацію із застосуванням ветеринарами кетаміновмісних препаратів вивчатиме спеціально створена робоча група — на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром Андрієм Клюєвим та за участю представників МОЗ, МВС, Мінагрополітики, Держнаркоконтролю і Держветфітослужби. Тим часом Асоціація спеціалістів ветеринарної медицини продовжує збирати підписи під зверненням із закликом «Операції для тварин — без болю і страждань!». Його надішлють урядові.

— Усе це інакше як жорстоким експериментом над тваринами не назвеш, — каже голова Асоціації спеціалістів ветеринарної медицини Оксана Рудь. — Бутамідор — препарат, призначений для людей, а не братів наших менших. Його використовують у парі з пропосолом і уводять виключно внутрішньовенно. Таку ін’єкцію навіть кішці зробити складно, не те що мишеняті! Біда ще й у тім, що всі препарати, які вводять внутрішньовенно, діють близько 8 хвилин, тому їх доводиться весь час додавати, адже операція зазвичай триває довше.

Ті, хто пише «мудрі» антинаркотичні правила, вочевидь, не роблять ін’єкцій хом’ячкам, не лікують зуби слонам і не стерилізують кішок. Навіщо і кому знадобився цей експеримент, ветеринари можуть тільки здогадуватися. Тим часом суворі перевірки використання кетаміновмісних препаратів у ветклініках уже почалися... «Такі рейди вже стартували на Донеччині й Дніпропетровщині, — каже Оксана Рудь. — Розповідаючи про результати, колеги навіть прізвища свої бояться називати».