Схоже, незабаром молочні блюда перейдуть у розряд делікатесів, а гречку продаватимуть в малесеньких баночках, як лососеву ікру. З огляду на темпи зростання цін на ці продукти, чекати залишилося недовго.
Молокопродукти тепер не всім по кишені. Якщо торік на початку лютого літр молока на Центральному ринку в Миколаєві можна було купити за 5,5 гривні, то нині воно на гривню дорожче. На десять гривень здорожчали масло вершкове (52,5 гривні за кіло), сир домашній (28), бринза (40), вершки (49—50). Хочеш — бери, не хочеш — іди...
Кілька тижнів тому в миколаївських супермаркетах покупці здивовано протирали окуляри, дивлячись на нові ціни на гречку — 27,8 гривні за кілограм крупи. Водночас ціновий діапазон бентежив — у різних магазинах, а іноді й поряд на одній вітрині цінники на кілограмових пакетиках із крупою миготіли цифрами від 14 до 27 гривень.
У лютому, на виконання доручень уряду, Державна інспекція з контролю за цінами в Миколаївській області разом із представниками УДС БЕЗ УМВС провела позапланові перевірки суб’єктів господарювання, що торгують уроздріб гречаною крупою. За підсумками рапортували: винних покарано, ціни на соціально значимі продовольчі товари начебто стабілізуються. От тільки гречка в багатьох магазинах просто зникла з прилавків. А коли й продається задешево, то тільки по кілограму в одні руки.
Станом на 7 лютого, за даними моніторингу, проведеного Держцінінспекцією, ціни на крупу гречану в торговельній мережі Миколаєва не перевищували 13 гривень 90 копійок за кілограм. Водночас на 9 з 14 підприємств торгівлі гречки не було.
У таких умовах скласти ощадливе меню непросто. Якщо склянка молока із гречаною кашею для вас перейшли в розряд делікатесів, до раціону можна додати, приміром, більше курячого м’яса. Але й тут слід бути обережним, адже якість продуктів залишає бажати кращого. Торік, судячи з інформації обласного управління захисту прав споживачів, під час здійснення санітарно-ветеринарного контролю забракували понад 8 тонн курятини і майже 5 тонн свинини та яловичини. Не світить споживачам і «рибний» день: із 13 тонн перевіреної рибки майже 16 відсотків забраковано. З великою ймовірністю можна стверджувати: на стихійних ринках області, де продається до 10 відсотків продовольчої групи товарів, такий брак збувають «задешево». На 111 підприємствах торгівлі (із 157 перевірених) рибні продукти не відповідали нормативним вимогам: їх реалізовували без супровідних документів, інформації про безпеку, з терміном придатності, що завершився.
 Що почім на миколаївському Центральному ринку:
свиняча вирізка — 44 грн./кг;
сало — 12—13 грн./кг;
яловича м’якоть — 59 грн./кг;
кури — 19 грн./кг;
яйця — 5 грн. за десяток;
цукор — 9 грн./кг;
олія — 11 грн. за літр;
капуста — 7,50 грн./кг;
лук ріпчастий, буряк, морква — 6,50 грн./кг;
картопля — 6 грн./кг;
яблука — 9 грн./кг.