Учора на будівництві офісно-торговельного центру на розі вулиць Пушкінської та Богдана Хмельницького (на знімку) було незвично тихо. Можливо, забудовник нарешті почув вимоги влади і відклав своє обладнання убік. Хоча активісти—захисники старого Києва у це мало вірять.У боротьбі проти зведення офісно-торговельного центру на Богдана Хмельницького, 7 небайдужі кияни випробували уже все: провели майже тринадцять сотень вуличних акцій протесту, зверталися до міської влади, народних депутатів, писали листи Президентові країни і навіть міжнародній організації ЮНЕСКО... А кількаповерховий металевий монстр 
і нині там! 
Тепер уже працівники Національного академічного театру Російської драми імені Лесі Українки вирішили написати листа. Своє відкрите звернення вони знову направили президентові, але цього разу не нашої, а сусідньої країни. Допомогти зупинити будівництво над станцією метро «Театральна» просять Дмитра Медведєва. Мовляв, цим самим він врятує театр, чия будівля уже понад 70 років не бачила капітального ремонту.
Звернутися саме до президента РФ вирішили не тільки тому, що у назві театру є слово «російський». За словами активістів громадських організацій, забудовником цього місця є російський бізнесмен. Той, мовляв, може прислухатися до вимог глави своєї батьківщини. Копію звернення співробітники театру мають намір передати і в посольство Росії.
— У тому, що ми робимо, можливо, є певна наївність, щоб не сказати навіть безглуздя, — каже народний артист України Микола Рушковський. — Але ми не можемо мовчати, споглядаючи, як Київ ззовні перетворюється на «радянське кладовище» із величезними кам’яними плитами... Я завжди своїм студентам кажу: «Мені легше, бо мені менше залишилось. А вам ще тут жити...».
У тому, що від самого початку це будівництво було злочином, переконаний архітектор Микола Жаріков: «Я з першого дня із ним боровся. Там дуже багато явних порушень. Думаю, навіть певний у тому, що його знесуть». А от ідею із листом до Дмитра Медведєва архітектор не підтримує. Каже, йому навіть соромно, що самі не можемо цю проблему розв’язати.
А от на самому будівництві учора було як ніколи тихо. Наші кореспонденти протягом дня кілька разів виїжджали на місце події. Але чи то час вибирали не той, бо жодного робітника «на гарячому» нам застати так і не вдалося. Можливо, забудовник нарешті прислухався до слів міської влади і зупинив чи «законсервував» будівництво. Утім, Наталія Мусієнко, ініціатива «Кияни проти руйнації Києва», у цьому сумнівається. Каже, і рада була б у це повірити, якби не знала, що всю ніч і на світанку напередодні там не припинялися роботи. «Гадаю, вони дізналися про нашу прес-конференцію і вирішили на цей час трішки перепочити», — припускає вона.
Отож складати руки громадськість не збирається. І попри обіцянки чиновників планує і надалі протистояти забудовникам, допоки сил стане. Проте розібратися з цим питанням уже не раз обіцяли столичні можновладці. Голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов ще минулого тижня пообіцяв: будівництво зупинять. Після цього з’явилась інформація від самого забудовника. Буцімто, просто відкласти молотки і цеглу і піти вони не можуть. Перед цим уже зведену конструкцію потрібно законсервувати. Мовляв, в інакшому разі станцію метро «Театральна» може... затопити. Остання обіцянка від столичних чиновників — до 20 лютого всі роботи на будівництві зупиняться. Що ж до нашого інформаційного запиту про його майбутню долю, то конкретної відповіді на нього ми так і не отримали. Отже, чи зупинили це будівництво назавжди, чи просто зробили в ньому перерву — все ще питання.