Уже з 1 лютого ціна одного кубічного метра води для нікопольчан зменшилася на гривню. Це стало можливо в результаті об’єднання двох комунальних підприємств. Міський голова Руслан Токар зазначив, що така тенденція зберігатиметься.
КП «НВУВКГ» (простіше кажучи — міськводоканал) постачає городянам воду, КП «Західне» — здійснює очищення стоків. Останнє було створено в 2000 році після реструктуризації Южнотрубного заводу. Тоді в підпорядкування міста перейшла структура, що забезпечувала і заводські, й міські потреби. На жаль, вона виявилася неефективною. Цикл водопостачання й водоочищення в Нікополі було розірвано. А переважна більшість міст України має замкнений цикл, контрольований одним міським водопостачальним підприємством.
Така «розірваність» водних послуг мала для нікопольчан негативні наслідки. По-перше, було закрито шлях для інвестиційних проектів, розроблених під «замкнений» цикл, і послуг, що забезпечують високу якість. По-друге, досі в Нікополі діяв один з найвищих у країні тарифів на водопостачання. Два аналогічні підприємства продавали одне одному послуги із застосуванням 20% ПДВ. Але якщо об’єднати міськводоканал і КП «Західне» в одне підприємство, то податок на додану вартість зникне як складова тарифу.
Директор міськводоканалу Іван Кулинич запевняє: «Тепер, коли інвестування замкненого процесу стало можливим, впровадження нових технологій дасть свій економічний ефект. Тариф буде прагнути до зниження».
— Якби рішення про злиття підприємств прийнято не було, то тариф зріс би до 5,20 грн. за кубічний метр, — сказав міський голова Руслан Токар. — Замість цього нам удалося знизити його до 3,89 грн. Це економічно обґрунтований тариф. Тепер на черзі — вартість центрального опалення і проїзду в міських автобусах.
Дніпропетровська область.