Національний університет водного господарства та природокористування (Рівне) не забезпечив виконання вимог законів України в частині підготовки фахівців і їх гарантованого працевлаштування.
За висновками колегії Рахункової палати, на прикладі цього закладу вкотре доведено, що недосконалість нормативно-правового та організаційного забезпечення не сприяє усуненню значних структурних невідповідностей між потребами виробництва та обсягами і структурою підготовки фахівців. Зрештою, це призводить до неефективного використання державних коштів.
Університет має готувати фахівців за такими основними напрямами: гідротехнічне будівництво, меліорація, водогосподарська екологія, водні біоресурси та гірництво. Проте 40 відсотків держзамовлення, доведеного в 2008—2010 роках, припадає не на профільні, а на універсальні спеціальності (облік і аудит, економіка підприємства, управління персоналом тощо).
Як наслідок, університет не забезпечив працевлаштування до 10 відсотків молодих спеціалістів, а направлення на роботу в державний сектор економіки отримали лише 40 відсотків випускників-бюджетників.
Порушуючи законодавство, керівники ВНЗ підвищили на 2,8 млн. грн. плату за навчання студентів контрактної форми протягом періоду їхнього навчання.
Міністерство освіти і науки створило умови для вільного розпорядження майном і розбазарювання коштів на його утримання.
Аудитом, зокрема, встановлено, що на гуртожитки, 20 відсотків яких зайнято сторонніми особами без відшкодування ними реальних витрат за проживання, впродовж 2008—2010 років витрачено не за призначенням 4540,7 тис. грн. із загального фонду держбюджету та 410,8 тис. грн. із спеціального фонду.
Крім того, університетом проведено видатки з утримання підрозділу громадського харчування «Студентське» в сумі 442,5 тис. грн. не за рахунок доходів від його діяльності, а за рахунок надходжень, що також мали інше призначення, повідомляє прес-служба Рахункової палати.