Санаторій «Поділля» в місті Хмільник на Вінниччині, де під час пожежі вогнем знищено один із корпусів, знову приймає відпочивальників. Перший після цієї надзвичайної події замовив путівку житель Кривого Рогу на прізвище Ткаченко. До речі, саме з цього міста у вогні загинула 74-річна жінка. Ще один відпочивальник помер від травм. Як ми вже повідомляли, рятуючись від вогню, він вистрибнув з четвертого поверху.

Затримано двох підозрюваних

— Пан Ткаченко зателефонував на мій номер, докладно розпитав про ситуацію і замовив путівку на 22 лютого, — розповів кореспонденту «Голосу України» головний лікар оздоровниці Юрій Лещук. За його словами, санаторій не припиняв роботу навіть на годину. У звичному режимі працюють поліклініка, їдальня, ванне відділення. Відпочивальники, як і раніше, ходять у басейн, користуються послугами маніпуляційних кабінетів. «Після пожежі незначна частина людей перервали лікування, — продовжує Юрій Лещук. — Їм повернули кошти за путівки. Решту розмістили у трьох діючих корпусах».

За попередньою версією, причиною пожежі стало коротке замикання електропроводки. Його спричинило недотримання протипожежних норм. У зв’язку з цим затримано інженера з техніки безпеки та завідувача будинку культури санаторію «Поділля». Під час розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом пожежі, фахівці знайшли пошкоджену проводку і теплонагрівач відкритого типу.

Згорів паспорт

Вогнем знищено коридори на всіх семи поверхах і 25 номерів. У дев’яти відпочивальників згоріли всі або майже всі речі. В одного — документи. «Людина, в якої згоріли документи, є громадянином нашої держави, — каже заступник головного лікаря санаторію Леонід Марчук. — У міліції їй видали довідку про втрату паспорта під час пожежі. На підставі цього документи поновлять за місцем постійного проживання. На щастя, в іноземців з документами все в порядку».

«У мене парфуми пропахли димом,поверніть сто доларів»

Ярослав Яциків проживав у номері 729, це на сьомому поверсі. Чоловік каже, що кожен потерпілий після пожежі заходив до свого номера у супроводі працівника міліції. «У моєму номері згоріли тільки вхідні двері, — каже пан Ярослав. — Тому я не писав заяви на відшкодування. А ось у сусіда з кімнати №733 повністю згоріли речі й одяг. Навіть ключ від автомобіля розплавився. Звати його Микола. Він фермер з Вінниччини. Як мені відомо, він теж не просив нічого відшкодувати. Того ж дня поїхав із санаторію». Зате співрозмовник був свідком бесіди, коли одна імпозантна пані просила повернути їй гроші за... пропахлі димом парфуми. Наголошувала, що вони в неї дорогі, коштують сто доларів. Неприємно вразив ще один випадок. «У середу вранці я звернув увагу, що в їдальні на столику біля входу стоїть тарілка з кількома купюрами, — продовжує Ярослав Яциків. — Між собою люди говорили, що це збирають кошти для потерпілих». Коли чоловік виходив з їдальні, двоє працівників персоналу, їх відрізняли білі халати, дискутували з молодою панянкою, яка переконувала їх, що у такий спосіб мала намір допомогти погорільцям. Їй не повірили. Кажуть, пані вирішила трохи підзаробити...

Вінницька область.