Севастополь

У севастопольських лікарнях не вистачає елементарного: безплатних ліків, бинтів, шприців, сучасного діагностичного обладнання. Усьому виною, стверджують фахівці, — недофінансування охорони здоров’я. Багато років у галузь спрямовується недостатньо коштів (від 2,8 до 3 відсотків від ВВП за мінімально необхідних за стандартами Всесвітньої організації охорони здоров’я п’яти).

Начальник управління охорони здоров’я Севастопольської міськдержадміністрації Віктор Пологов вихід бачить у страховій медицині: «Одночасно зі скороченням адміністративно-управлінського апарату необхідне залучення додаткових коштів».

Севастополь не буде тут піонером — Вінниця, Дніпропетровськ і Донецьк уже експериментують із переведенням місцевої медицини на бюджетно-страхову модель. Давно час, на думку чиновника, змінювати підходи до організації місцевої охорони здоров’я. Адже одна з передвиборних обіцянок і нинішньої влади, і нинішньої опозиції збігалася навіть у деталях: найшвидше запровадження системи обов’язкового медичного страхування.