Рекордних для лютого рівнів досягли річки Прип’ять і Стохід у Любешівському районі Волинської області. Подібне тут спостерігалося лише весною 1999 року, який запам’ятався мешканцям регіону небаченим за масштабами весняним водопіллям. Річка Стохід у районі селища Любешів о 20-й годині 14 лютого на два сантиметри перевищила максимальний історичний рівень, досягнувши відносної позначки 300 сантиметрів. Так високо вода тут ще ніколи не піднімалась.

Складна ситуація сьогодні на Волині. Станом на 15 лютого лише в басейні Прип’яті підтоплено три житлові будинки, 209 господарських будівель, 638 садиб, 62 тисячі гектарів територій, з них майже 50 тисяч осушених сільгоспугідь. Тріскучі морози останніх днів, на які так розраховували, не принесли очікуваного полегшення. Швидше навпаки. Низька температура спровокувала появу на річці шуги. На Стоході, переважно в його гирлі, утворилися затори льоду, які важко ліквідувати через недоступність річища для техніки і безліч рукавів, якими тече ріка. Рівень став зростати ще швидше, і вода в Любешеві підійшла вже впритул до будинків на вулиці Чкалова. Що буде завтра, важко спрогнозувати. Адже на всю область, де безліч річок, немає жодного судна, яке могло б зарадити в ситуації.
Можливі затори і на річці Прип’ять у селищі Ратне. Річище там доступне для використання техніки. Однак місцеве управління водного господарства має обмежений запас паливно-мастильних матеріалів для екскаваторів, а коштів, які мали надійти із резервного фонду Кабінету Міністрів, поки що немає. Гроші потрібні також для придбання мішків для піску, каміння та щебеню, укріплення дамб, ремонту обладнання на насосних станціях. Усе це слід зробити негайно. Деякі захисні дамби можуть не витримати натиску водопілля. Насамперед це стосується захисних споруд поблизу села Залухів Ратнівського району і біля руслового шлюзу №1 на річці Прип’ять вище селища Ратне.
Волиняни сподіваються, що глава МНС Віктор Балога і голова Агентства водних ресурсів України Василь Сташук не залишать область без обіцяної підтримки і будуть виконані задекларовані заходи з протистояння водній стихії на Волині на перспективу.
Р. S. Як повідомили з Любешівського районного управління водного господарства, 15 лютого рівень води в Стоході знизився на чотири сантиметри. Проте небезпека ще не минула.