Попри мітинг та протести громадськості, «Софію Київську» таки передали до сфери управління Міністерства культури. Проект відповідного рішення нещодавно ухвалив уряд. Відтепер фахівці саме цього відомства мають утримувати і розвивати пам’ятку. Така передача сприятиме розвитку заповідника, проведенню науково-історичних досліджень і практично зміцнить заповідний статус безцінної спадщини князівських часів, переконує прес-служба Кабінету Міністрів України. Щоправда, цю точку зору поділяють далеко не всі. Противники таких змін запевняють: це — перший крок на шляху руйнації національного заповідника.
Ініціатори передачі кажуть: піти на цей крок їх змусили, зокрема, і вимоги ЮНЕСКО. Останнє за результатами своїх місій і справді рекомендувало змінити систему управління Києво-Печерською лаврою та «Софією Київською». Донедавна їх курирували різні міністерства. Але ані слова про передачу пам’ятки саме Міністерству культури не було. Натомість, міжнародні експерти порадили створити координаційну раду, куди увійшли б представники усіх зацікавлених сторін. Але цієї рекомендації, мабуть, наші чиновники не дочитали.
У тому, що зараз передавати «Софію Київську» Міністерству культури певною мірою навіть небезпечно, переконаний Володимир Яворівський, народний депутат, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності. Принаймні такі думки він висловив під час учорашньої прес-конференції.
— Свого часу, коли був інший уряд та інша влада, я був стурбований тим, що, скажімо, Києво-Печерська лавра перебувала під опікою міською влади. Тоді ми вважали, що справді було б розумніше забрати її і передати під опіку уряду. Зараз Софією займався Мінрегіонбуд. Я не скажу, що це — дуже добре. Мене це також постійно насторожувало, бо все і справді мало б бути зосереджено в одних руках. Ясна річ, що найбільше для цього підходить Міністерство культури, де є відповідні професіонали. Але сьогодні ми маємо той уряд, якому небезпечно все це передавати.
За словами пана Яворівського, останні події вибудовуються у певну схему. Крок «А» — «Софію Київську» передають під опіку Мінкультури. Крок «Б» — її віддають «у користування» одній релігійній конфесії. А саме — Українській православній церкві (Московського патріархату). Але, запевняють експерти, регулярні богослужіння тисячолітні фрески і мозаїки просто не витримають. «Занепокоєння є, вони не безпідставні і зростають через мовчання самої церкви», — каже Сергій Кролевець, колишній генеральний директор Києво-Печерського культурного заповідника.
Ще одна із потенційних небезпек — можливе відновлення будівництв на території буферної зони Софії. Там таких — понад три десятки об’єктів. Проте цей страх, принаймні на словах, розвіяв Прем’єр-міністр країни Микола Азаров. Кілька днів тому під час брифінгу він запевнив журналістів, що заборону на забудову буферної зони «Софії Київської» ніхто і не думає скасовувати. Більше того, мовляв, нікому і на думку не спаде завдати їй шкоди.