Нещодавно у Києві відбулася презентація Всеукраїнської соціальної кампанії «Читай книгу», яка реалізується у рамках Всеукраїнського соціально-культурного проекту «З книгою в серці». Кампанія ініційована Благодійним фондом «Обдаровані діти — майбутнє України» та Державною бібліотекою України для юнацтва, де, власне, й проходив захід. Відбулася передача комплектів фотографій, зроблених у рамках проекту «Зірки. З книгою в серці», 24 обласним бібліотекам для юнацтва.
За словами організаторів, ця соцкампанія має популяризувати читання та українську мову як носій нематеріальної культурної спадщини держави, сприяти відродженню цікавості до книги, яка формує світогляд і мовну культуру підростаючого покоління через залучення кумирів молоді (популярних артистів, зірок телебачення, театру, спорту та кіно).
— Нині книга виборює свою аудиторію поміж телебачення, кіно, Інтернету, — відзначила голова БФ «Обдаровані діти — майбутнє України» Влада Прокаєва, — але читання — це не лише спосіб отримання інформації, це унікальний процес, здатний перетворити людину в особистість, котра спроможна відчувати, хвилюватися, незалежно думати та реагувати.
Фахівці вже давно кажуть про кризу читацької культури. Це зумовлено, з одного боку, втратою у суспільстві інтересу до друкованого слова, з другого — комплексом проблем вітчизняної книговидавничої галузі. За даними соціологічного опитування, 46 відсотків населення нашої країни не купує книжок, тому що не має можливості чи потреби у читанні.
На переконання директора Державної бібліотеки України для юнацтва Георгія Саприкіна, народ, котрий втратив інтерес до читання, опиняється на межі культурної деградації, стає слабким та вразливим. «Українці мають бути освіченою, розвиненою нацією. Для цього треба багато читати», — каже він.
Нагадаємо, в рамках реалізації Всеукраїнського благодійного проекту «З книгою в серці» вже оновлено фонди обласних бібліотек України для юнацтва в Києві, Херсоні, Житомирі, Львові, Дніпропетровську, Луганську, Ужгороді, Чернігові. Всього у межах проекту коштом благодійників планується передача понад 12 000 примірників на суму в мільйон гривень.
На знімку справа наліво: під час презентації соціальної кампанії «Читай книгу». Директор БФ «Обдаровані діти — майбутнє України» Влада Прокаєва, народна артистка України Ольга Сумська, заслужений артист України Віталій Козловський та співачка Міка Ньютон.
 
Фото автора.