Україна передала Угорщині повноваженя з головування в багатонаціональному інженерному батальйоні «Тиса». Цей українсько-угорсько-румунсько-словацький проект надає можливість інженерним підрозділам країн-учасниць відпрацьовувати питання спільного реагування на надзвичайні ситуації природного характеру, які можуть виникнути в басейні річки Тиса.
Серед основних завдань батальйону — евакуація населення, техніки і майна з районів стихійних лих, охорона, супровід і розвантаження гуманітарної допомоги, участь у відновленні доріг та гідротехнічних споруд, будівництво тимчасових мостів та дренажних систем, регулювання річищ річок, тимчасове енергозабезпечення об’єктів і очищення питної води.
— У 2010 році Україна організовувала проведення навчань батальйону під умовною назвою «Світла лавина», базуючись на набутому в попередні роки досвіді, але вважаю, що нам вдалося привнести деякі нові аспекти, — зазначив на урочистій церемонії з передачі головування заступник начальника Генштабу Збройних сил України, віце-адмірал Ігор Кабаненко.
Згадані навчання проводили безпосередньо на ділянці річки Тиса. Зокрема, вояки відпрацьовували дії з розчищення річища водойми.
Угорські партнери зазначили, що багатонаціональний інженерний батальйон «Тиса» — це гарний резерв для кожної країни-учасниці.
— У 2011 році склалася особлива ситуация: Угорщина головує в Європейському союзі. І ми хотели б використати це для того, щоб презентувати батальйон «Тиса» європейській спільноті. Тому до багатонаціонального навчання «Світла лавина», яке цього року відбудеться в Угорщині, плануємо залучити багато спостерігачів з країн Євросоюзу, — повідомив заступник начальника Генштабу Збройних сил Угорської Республіки генерал-майор Золтан Оросз.
Довідка «Голосу України»
Створення багатонаціонального інженерного підрозділу «Тиса» було ініційоване українською стороною з метою оперативного реагування військових сусідніх держав на загрози повеней, а також для боротьби з наслідками стихійних лих, що загрожують країнам Карпатського регіону. З нашого боку до його складу входять інженерна та інженерно-дорожня роти, взводи зв’язку, ремонтний та матеріального забезпечення.