Учора у Верховній Раді відбулося засідання Міжпарламентської Асамблеї України та Республіки Польща. Це вже п’ята зустріч законодавців обох країн, починаючи з жовтня 2003 року.
Виступаючи з вітальним словом перед учасниками сесії Голова Верховної Ради Володимир Литвин, зокрема, зазначив: у системі двосторонніх відносин цей канал діалогу не просто доповнює добре налагоджену мережу інститутів комунікацій на рівні президентів, урядів, органів національної безпеки наших країн. Міжпарламентська Асамблея, за його словами, перетворилася на найбільш демократичний, неформальний та найменш бюрократичний канал зв’язку і вироблення рекомендацій в інтересах розбудови двосторонніх відносин. (Повний виступ глави парламенту читайте у наступному номері). За пропозицією В. Литвина, учасники засідання хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих під час авіакатастрофи під Смоленськом польських політиків.
Одним із визначальних чинників відносин України та Польщі, за словами головуючого на засіданні заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка, є підтримка Польщею наших євроінтеграційних прагнень.
У реалізації цих амбітних планів, зазначив головуючий, ми сподіваємося на щиру підтримку Польщі. «Переконаний, стратегічному партнерству наших країн немає альтернативи. Наші держави і народи розвиватимуть добросусідські відносини у злагоді, повазі, разом будуватимуть спільний європейський дім», — наголосив М. Томенко.
У свою чергу, Віце-маршалок Сейму Республіки Польща Єжи Вендерліх (на знімку) зауважив, що його країна докладе максимум зусиль, аби під час їхнього головування в Європейському Союзі відбулося укладання угод, які наблизили б Україну до Європи. «Ми були б дуже раді, якби наближення України до членства в ЄС настало під час нашого головування. І для цього є всі передумови», — наголосив він.
Крім того, за словами Є. Вендерліха, під час свого президентства Польща всіляко сприятиме, щоб проект «Східне партнерство» запрацював. «У стосунках із країнами, які входять до «Східного партнерства», Польща прагнутиме ухвалення угод про Асоціацію, створення Зони вільної торгівлі, завершення розмов щодо безвізового режиму та інтеграції економіки», — повідомив польський політик.
Він погодився з думкою 
В. Литвина, що становлення «Східного партнерства» дещо затягнулося. «Можливо, причина цього, — сказав він,— недостатнє фінансування проекту».
Крім євроінтеграційних прагнень, під час сесії розглядалися також питання підготовки наших країн до Євро-2012, адміністративно-територіальна реформа та прикордонно-митна тематика. Остання, зокрема, торкалася запровадження спільного прикордонно-митного контролю, розбудови прикордонної інфраструктури та охорони навколишнього природного середовища.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.