Щоб хоч трішки зменшити ціновий тиск гречки, на Дніпропетровщині зібрали по господарствах залишки її зерна і запропонували його переробним підприємствам за заниженими цінами. Тепер у вихідні продають крупу вроздріб на чотирьох найбільших ринках міста — по 13 гривень за кілограм.
— Хоч тих 25 тонн, що знайшлися у виробників, — це «нічого», — каже заступник голови облдержадміністрації Олександр Любович, який сам колись очолював господарство, а потім тривалий час був начальником обласного управління агропромислового розвитку. — Сьогодні ринкова ціна тонни гречки вже перевищує 10 тисяч гривень, тому після переробки маємо 18 гривень за кілограм крупи. Ми запропонували виробникам продати зерно по вісім тисяч за тонну, — ніхто не відмовився. Так і дещо здешевили крупу.
Нинішня висока вартість цієї культури лежить на поверхні, вважає Любович: культура вибаглива, а ціни на неї у попередні роки не було, от і перестали сіяти. На Дніпропетровщині, наприклад, торік порівняно з 2009-м площі зменшилися удвічі. Хоча гречка — не показова культура для області.
— Як правило, її висівають у третій декаді квітня, але у нас на початку травня ще бувають заморозки, — пояснює він. — Гречка, як і картопля, дуже чутлива до зниження температури, при нулі вона одразу чорніє. Торік мали гарні посіви, але їх спалила літня посуха. Тому й взяли в середньому по 5—6 центнерів з гектара. Власне, в останні роки вище семи центнерів і не брали, — не порівняти з урожаями у гречкосійних регіонах, де вирощують і по 20 центнерів.
— Є ще один нюанс, — каже Олександр Любович, — цю культуру збирають не прямим комбайнуванням, а роздільним способом. Оскільки дозріває вона нерівномірно — вершок цвіте, а нижня частина вже осипається, то треба звалити її у валки, щоб вона мінімум тиждень полежала, висохла, а тоді вже підбирати й молотити. Нині господарства вже не мають тих жаток, якими косять на звал, бо основний урожай збирають прямим комбайнуванням.
І все ж вихід із ситуації треба шукати. Щоб задовольнити власні потреби, на Дніпропетровщині розширюватимуть площі посівів — здебільшого у лівобережних районах, де випадає більше опадів. У господарствах схвально відгукнулися на таку пропозицію. Загалом планується зайняти під цю культуру до 12 тисяч гектарів (у 2009-му сіяли 4,5 тисячі, торік — 2,6 тисячі гектарів). Що дасть змогу зібрати близько 13 тисяч тонн зерна, тобто із запасом. Адже для виробництва необхідної для області кількості гречаної крупи (близько семи тисяч тонн) достатньо і десяти тисяч тонн зерна дефіцитної нині культури.
Дніпропетровська область.