Незважаючи на те, що надворі зима, майбутні наречені вже нині активно готуються до весілля. Відтак на виставці «Ідеальне весілля—2011», яка пройшла у столичному Українському домі, було не проштовхнутися. Дівчата, переважно з мамами чи подругами, рідше — з майбутніми чоловіками, приміряли сукні та збирали контакти фото- та відеооператорів і компаній, що виготовляють весільні торти, букети, запрошення.
— «Підштовхнути» коханого до освідчення, як з’ясувалося, легше, ніж затягнути його на весільну виставку. Тож довелося брати з собою подружок, — зізналася «Голосу України» киянка Маргарита. — Наш весільний бюджет не гумовий, а на таких заходах компанії інколи пропонують знижки. Тож тут зробила перший крок у підготовці до свята — купила сукню на тисячу гривень дешевше, ніж розраховувала.
Ольга Єрмилова, директорка весільної агенції — організатора заходу, каже, що верхньої цінової межі для організації свята, напевно, не існує. Адже ринок пропонує щораз більше і щораз дорожчі послуги. Приміром, уточнює керівник столичної фото-відеостудії Дмитро Гуцул, йому доводилося знімати розпис наречених на повітряній кулі та навіть на невеликих літаках, а про стилізовані під 30-ті роки чи гавайські весілля годі й казати. «А під водою знімали?» — запитую Дмитра. «Поки що не було бажаючих, але технічні можливості дозволяють», — відповідає він, підтверджуючи, що насправді будь-яку забаганку молодят сьогодні можна легко втілити — були б гроші.
Натомість, на запитання, як зробити весілля максимально дешевим, більшість учасників індустрії відповідають неохоче. Хоча саме «ціна питання» та як зекономити (але одночасно й зробити якісно та красиво), напевно, цікавить більшість наречених та їхніх батьків. Найпростіший вихід — скромно розписатися у РАГСі й піти з батьками у ресторан чи й просто зробити вдома святкову вечерю.
Але що ж робити тим, хто має багато близьких родичів, і не запросити їх ніяк не можна? Цікавий варіант запропонував ведучий і актор Антін Мухарський:
— Знайомі, досить забезпечені люди, поставили собі за мету зробити весілля із бюджетом, що не перевищує 2,5 тисячі доларів. І що ви думаєте? Таки вклалися. Вони знайшли у Чернігівській області майже закинуте село, де лише кілька заселених хат. Гостей розмістили у покинутих будинках, а приготування страв довірили місцевим. Тож з витрат — лише доставка, продукти й плата за приготування. І можете не сумніватися, що весілля пройшло весело і дуже оригінально.
Але якщо вас не влаштовує свято «під яблуньками» та з сільським частуванням, фахівці радять про все подбати завчасно. Так ви матимете бодай якийсь шанс знайти доступніші послуги. Однак і учасники ринку, і ті, хто вже відбув «найважливіший день у житті» зізнаються: красиво одружуватися нині дорого, таке враження, що більшості українців потрібно півжиття збирати гроші, щоб цей день пройшов гідно.