Верховна Рада нинішнього пленарного тижня не голосуватиме за проекти законів про центральні органи виконавчої влади та про внесення змін до закону «Про Кабінет Міністрів України», внесені Президентом як невідкладні, а лише включить їх до порядку денного. Про це повідомив на брифінгу після погоджувальної ради глава парламенту Володимир Литвин. А лише після того, як ці законопроекти будуть підготовлені профільними комітетами та управліннями Верховної Ради, їх буде винесено до сесійної зали. Глава парламенту запевнив, що парламент працюватиме у строгій відповідності з Регламентом Верховної Ради. «Бо, скажімо, під гаслом «Давай негайно закон про корупцію» виникає питання, коли з ним ознайомлюватимуться депутати, — сказав В. Литвин. — Кожен депутат повинен прийняти усвідомлене рішення, щоб потім не підходили і не говорили, які недолугості треба скасовувати. Щоб кожен приймав рішення відповідально і міг ознайомитися з цими законопроектами — так буде з усіма чутливими і важливими питаннями».
Коментуючи недавнє голосування за зміни до Конституції, під час яких спрацювала картка відсутнього народного депутата Володимира Ар’єва, Голова Верховної Ради відзначив, що йдеться не про рядове голосування. «Чекаю, що народний депутат знайде можливість поспілкуватися з Головою Верховної Ради, оскільки він переслав мені документ на бланку народного депутата України зі США, — сказав В. Литвин. — Більше нічого з цього приводу я не отримував». Він також повідомив, що дав доручення створити робочу групу в парламентському апараті, а також вивчити це питання регламентному комітетові. Глава парламенту підкреслив, що такий не рядовий факт можна охарактеризувати ємким українським словом «ганьба». 
 ДОСЛІВНО
Голова Верховної Ради Володимир Литвин: 
«Така практика неприпустима. Треба не розповідати, як організувати роботу Верховної Ради, а в робочий день працювати у сесійній залі. Я підписав розпорядження, за яким жодних відряджень, окрім для участі в офіційних парламентських делегаціях, не підписувати у дні пленарних засідань. Вісім днів на місяць депутат може і зобов’язаний перебувати у сесійній залі й особисто фіксувати своє волевиявлення».
 Водночас Голова Верховної Ради висловив думку, що цю проблему треба лікувати, починаючи з коріння — відмінити вибори за партійними списками.
Проте В. Литвин не підтримав ідею запровадити кримінальну відповідальність депутатів за неособисте голосування, як це передбачає один із внесених до парламенту депутатських законопроектів. «Такими законами нічого не вирішимо, бо сьогодні народний обранець не залежить від того, хто його обирає. Треба систему поламати», — вважає він. Змінити, на погляд В. Литвина, варто ще й практику проведення години запитань до уряду. Бо, на жаль, у нинішньому варіанті — це, за його словами, «профанація, ритуал, балаканина». «А повинен бути діалог, який демонстрував би краще бачення проблеми», — підкреслив глава парламенту.