Учора свій столітній ювілей відзначав Ростислав Бабійчук, котрий з 1956-го по 1971 рік очолював Міністерство культури УРСР. Цього дня з особистим привітанням до ювіляра прибув Голова Верховної Ради Володимир Литвин. 

 

Вручаючи йому від Верховної Ради годинник та бажаючи розпочати новий відлік часу, Володимир Литвин поцікавився у Ростислава Бабійчука, чи ця його «життєва закваска» була закладена ще в часи, коли він працював молотобійцем. Отож ювіляр згадав і про ті часи, як він справді працював молотобійцем, а паралельно ще й піднімав пудові гирі, як далі працював будівельником та одночасно навчався. Так його життєвий шлях і привів до керівництва Міністерством культури, яке Р. Бабійчук очолював впродовж 16 років. До слова, в розмові з главою парламенту він згадав, що коли прийшов до міністерства, то з’ясував, що на розвиток культури виділялося 4 млн. рублів. Проте тільки-но розпочинався рік, як два мільйони рублів одразу забирали як амортизаційні відрахування. «Я побачив, що це несправедливо, і домігся, щоб ця практика була скасована. Тож це дало на розвиток культури додатково два мільйони рублів на рік», — скавав Р. Бабійчук та додав, що це дозволило забезпечити фінансуванням чимало закладів культури, музичних колективів, театрів та музеїв. Оцінюючи сьогоднішню культурну ситуацію, Ростислав Володимирович зазначив, що дуже переживає, бо коли був міністром, то дбав про розвиток високої культури, а тепер же бачить зовсім інше. «Нині концертна діяльність зведена до голих дівчат, яким пританцьовує «видатний діяч», — вважає він. Щоправда, його обнадіює те, що Верховна Рада затвердила закон про культуру, тож Міністерство культури потроху виправляє становище, але «зробити ще треба дуже багато, щоб мистецтво стало справжнім виразником духовності народу». Володимир Литвин побажав ювіляру міцного здоров’я та зазначив, що йому в непростих умовах вдалося зберегти свою честь і гідність та зробити велику справу для розвитку духовних традицій.

Цього самого дня з привітаннями також завітали і нинішній міністр культури Михайло Кулиняк, і продовжувачі справи Р. Бабійчука на культурній ниві — міністри культури попередніх років Юрій Богуцький, Лариса Хоролець, Дмитро Остапенко. Незважаючи на більш ніж поважний вік, потиснути руку Ростиславу Бабійчуку зайшов невтомний працівник на культурній ниві Петро Тронько. Глава Київської міськдержадміністрації Олександр Попов прибув із вітанням від Президента Віктора Януковича, — а міністр культури М. Кулиняк від імені Прем’єр-міністра Миколи Азарова.