У Донецьку виставили знімки дітей, які лікуються від раку. В такий спосіб волонтери сподіваються зібрати гроші на апарат штучної вентиляції легенів. Фотовиставка в міському Будинку працівників культури — незвичайна. Вона не розважає, не милує око — вона приголомшує правдою життя. Головні герої знімків — пацієнти відділення дитячої онкогематології Інституту невідкладної та відновної хірургії АМН України. У відділенні, розрахованому на 36 ліжок, діти перебувають місяцями. Їхнє життя, а також життя їхніх батьків різко змінюється після встановлення діагнозу.

«За рахунок бюджету дитяча онкогематологія забезпечується препаратами лише на 20 відсотків. Решту батьки повинні діставати самі: починаючи від донорської крові й закінчуючи рідкісними препаратами для лікування побічних ефектів.

«Мама фізично не може кинути дитину та йти шукати ліки, — розповідає одна із ініціаторів виставки волонтер Вікторія Кузнєцова. — Або до когось звернутися по фінансову допомогу. Чи когось попросити вийти й купити потрібне. Й батьки, й діти поставлені в жорсткі умови. Тому робота волонтерів дуже істотна».

Для самої Вікторії громадська робота почалася із оголошення у дитячому садочку: п’ятирічній Насті Князевій було потрібне дороговартісне лікування. І тоді Вікторія взялася організувати небайдужих людей. Гроші збирали по крихтах. Зате сьогодні на виставці — святкове фото, зроблене на Настиному першому дзвонику. Дівчинка з двома хвостиками (волосся відросло!) та великими бантами сяє щастям. Так хочеться, щоб на таку саму посмішку дочекалися й інші діти.

Автор знімків Вадим Васін каже, що його спеціалізація — соціальна фотографія. Виставку «Чужого горя не буває» він готував півроку. «Я щотижня приїздив до відділення, ставав тихесенько в куточку, щоб не привертати до себе уваги й не відволікати дітей, — розповів Вадим. — Тут немає жодного постановочного кадру. Намагався вловити погляд дитини, емоції. Головне — очі, адже часто все обличчя у таких дітей закрите маскою. А очі — вони розповідають про все». Співрозмовник зізнається, що робота над серією фотографій хворих дітей змусила переглянути життєві цінності. Каріна Ганусовська, Артем Лахман, Денис Дубицький, Денис Пустовіт, Микита Авраїмов, Настя Мірошникова — усі вони стали близькими волонтерам-активістам. Є на виставці й кілька знімків із жалобною чорною стрічкою: ці діти пішли з життя протягом останніх місяців.

«На оприлюднення всіх фотографій ми отримали згоду батьків. І знімків померлих дітей — також, — каже Вікторія Кузнєцова. — Було важко телефонувати батькам, які пережили втрату, і питати про таку згоду. Але ці люди не проти. Казали: «Може, фотографії наших малюків посприяють тому, що інші діти отримають допомогу».

У залі, де виставлені світлини, на столах розмістили скриньки для пожертв. Зібрані гроші підуть на придбання апарата штучної вентиляції легенів. Хоч як прикро, але у відділенні дитячої онкогематології такого апарата немає — так само, як і дефібрилятора. Благодійна акція — не єдина в активі Донецького будинку працівників культури. «Хворим дітям потрібні не лише гроші чи праця фотографа — їм потрібна щоденна радість. І задля цього ми разом із творчими колективами, обдарованою молоддю готуємо спеціальні програми для таких дітей. Переконані, що саме радість дарує одужання», — запевнила директор будинку Майя Калініченко.

 

На знімку: в очах цих дітей — біль і надія.