У найближчі вісім років шахта імені Засядька вкладе щонайменше мільярд гривень у вивчення та освоєння газоносних родовищ. Цікавість до надр Донбасу виявляють також російські та американські компанії. Схоже, боротьба за підземні запаси ще попереду.

Вугільники вважають ризик виправданим

Повідомлення про узгодження Кабінетом Міністрів пропозиції Мінприроди про надання шахті імені Засядька спеціальних дозволів на користування надрами з метою геологічного вивчення газоносних потенціалів окремих територій спричинило резонанс та численні чутки. Майже одночасно з’явилась інформація про те, що російський «Газпром» із «Нафтогазом України» створять спільне підприємство із видобутку метану в Донбасі. А ЗАТ «Донецьксталь» представило програму комплексного освоєння та використання запасів метано-вугільних родовищ, в реалізації якої спиратиметься на досвід американських компаній. Очевидно, що зацікавленість бізнесу — вітчизняного та іноземного — в освоєнні надр Донбасу величезна. Тож імовірно, що найближчим часом ще кілька провідних компаній заявлять про наміри вивчати поклади вуглеводнів. Така діяльність — не з дешевих. Чи вважають на підприємствах ризик виправданим?

«Фактично ми заявили про свої наміри, обґрунтували можливості. Тепер попереду — багатоетапна робота з дослідження дев’яти ділянок. Вони мало розвідані, сьогодні там є ресурси, а не запаси. І ніхто, не маючи даних, не може стверджувати, де, що і скільки там у надрах», — пояснив заступник генерального директора з нових технологій та комплексного розвитку орендного підприємства «Шахта імені Засядька» Борис Бокий. Лише за отримання спеціальних дозволів на розвідку та дослідження названих територій шахті належить заплатити державі близько 10 мільйонів гривень. Геофізичні та геологічні дослідження, буріння параметричних, розвідувальних та дослідно-експлуатаційних свердловин, затвердження запасів у Держкомземі коштуватимуть ще дорожче. «Протягом найближчих восьми років шахта повинна вкласти в освоєння виявлених родовищ щонайменше мільярд гривень, — пообіцяв співрозмовник. — А якою буде віддача, покаже підсумок нашої роботи».

Росіяни збираються видобувати сланцевий газ

Активність у вивченні надр Донбасу виявляє і група російських компаній «ТНК-ВР» і ТОВ «ТНК-ВР Розвідка та Видобуток. Україна». Росіяни збираються вкласти до 12 мільярдів доларів у розвідку та видобуток природного газу зі щільних пісковиків у Донецькій області. Домовленості про участь російсько-британської компанії «ТНК-ВР» у таких роботах досягнуто під час засідання комітету з питань економічного співробітництва Україно-російської міждержавної комісії в жовтні минулого року. Після отримання відповідних спеціальних дозволів виконавці забезпечать поетапне проведення геологічного вивчення надр, розвідувального буріння, геофізичних та інших робіт на території області.

На першому етапі компанії інвестують у проведення геологорозвідувальних робіт на пошук газу щільних пісковиків до 240 мільйонів гривень. У разі отримання позитивних результатів росіяни зобов’язуються інвестувати в подальше буріння та розробку родовища. «Наші очікування — приблизно 5 мільярдів кубометрів на рік. Колосально, якщо це буде в Донецьку, і дуже добре для регіону», — сказав віце-президент групи компаній «ТНК-ВР» Сергій Дорожкін.

Проте варто зазначити, що виконавці нового проекту раніше не мали досвіду роботи з видобутку газу на Донбасі. Тоді 

як шахта імені Засядька за видобутком та утилізацією шахтного метану посідає провідне місце в Європі: із 70 мільйонів кубометрів метану, які утилізовано в Україні в 2009-му, 40 мільйонів каптовано на цій шахті. Вугільники навчилися не лише вилучати газ, а й використовувати його для заправлення автомобілів, виробництва теплової та електричної енергії. Починаючи з 2006 року тут утилізовано понад 200 мільйонів кубометрів метану й вироблено понад 700 мільйонів кіловат електроенергії.

Слабка ланка — геологічна розвідка

У реалізації нового проекту із дослідження надр вугільники покладаються на власні сили. На шахті створено новий спеціалізований підрозділ — службу геологорозвідувальних робіт та поверхневого буріння. Тут придбали станцію геолого-технічного контролю бурових робіт та поверхневої дегазації, планують оснастити службу ще й іншим необхідним обладнанням. Загалом на створення науково-технічної та виробничої бази з видобутку метану вугільних родовищ та іншої вуглеводневої сировини за два роки інвестовано понад 200 мільйонів гривень. Крім того, для підвищення безпеки бурових робіт лише цього року понад 40 спеціалістів та керівників пройшли спеціалізоване навчання в підрозділах МНС та Держгірпромнагляду — для попередження й ліквідації аварійних ситуацій.

Такі колосальні витрати, на які йдуть підприємці на початковому етапі, неминучі. Вчені стверджують, що надра Донбасу ховають у собі не лише величезні поклади вугілля та газу, а й нафти. Фахівці кажуть, що на цьому етапі видобуток такого ресурсу економічно невигідний. Але це не знижує «градус» цікавості до вуглеводнів загалом. Є й інша причина: геологорозвідувальна служба останніми роками відчувала значний брак коштів для досліджень та розвитку. Тому компанії, які збираються видобувати газ, на початковому етапі вкладаються в геологічну розвідку відведених майданчиків.

«Україна має внутрішній енергетичний потенціал та енергетичні ресурси, — переконаний Борис Бокий. — Видобуток власної вуглеводневої сировини сприятиме енергоефективності виробництва, створенню нових робочих місць, скороченню витрат на закупівлю енергетичних ресурсів. У нашій країні є все, щоб забезпечити енергетичну безпеку: природні ресурси, напрацьовані технології, класні спеціалісти. Потрібні лише політична воля та наполеглива праця».

 

Донецкая область.