Останнім часом побільшало повідомлень про смерть людей у РУВС. Тільки за 2010 — початок 2011 років там загинуло близько 50 громадян. Принаймні таку статистику наводять українські правозахисники. Наприклад, тільки за січень у Харківській області в Лозівському РУВС сталося два надзвичайні випадки — з вікон викинулися дві людини.

Перша страшна трагедія трапилася 9 січня. Ласло Коломпарова запросили до цього райвідділу на розмову про зберігання наркотиків. Чоловік прийшов на допит разом зі своєю співмешканкою. Після тривалої бесіди зі слідчими Ласло викинувся з вікна четвертого поверху. На жаль, йому не вдалося вижити. За версією правоохоронців, чоловік був у стані наркотичного сп’яніння. Мовляв, тому і вчинив самогубство. За словами заступника начальника ГУМВС України в Харківській області Андрія Стародубцева, працівники міліції намагалися не дати чоловікові вистрибнути з вікна. Однак їм це зробити не вдалося. Адже все відбулося дуже швидко. «В цей час на четвертому поверсі знаходилися інші особи, які перебували в райвідділі з інших питань. Вони засвідчили, що ніяких недозволених методів до чоловіка не застосовувалося», — зазначив А. Стародубцев.

 

Однак іншої думки родичі загиблого. Мати Коломпарова переконує: її сина закатували в міліції, а потім викинули з вікна.

— Я буду добиватися справедливості. Так усе просто не залишу. Адже не стало мого сина. Залишилося сиротами четверо дітей. Вимагатиму, щоб міліціонерів, які причетні до загибелі сина, суворо покарали, — сказала «Голосу України» жінка.

Прокуратура Харківської області:

«...За наслідками перевірки порушено кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень працівниками Лозівського МВ ГУМВС України в Харківській області, що супроводжувалося насильством, застосуванням дій, які спричинили тяжкі наслідки за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 КК України».

Інша трагедія в цьому райвідділі сталася 22 січня. Оксана Бондаренко провела в кабінеті слідчого близько п’яти годин. Потім жінка зізналася у крадіжці мішка картоплі, попросилася до туалету і вистрибнула з вікна третього поверху. Що сталося в кабінеті міліціонерів, достеменно невідомо. Ось як описують ті події правоохоронці (наводимо майже дослівно).

ГУМВС України в Харківській області:

«О 13.30 після завершення слідчих дій 36-річній громадянці було запропоновано прийняти участь у відтворенні обстановки та обставин події (скоєння крадіжки). Жінка погодилася, при цьому, посилаючись на свої особисті потреби, направилася до туалетної кімнати. Там жінка зачинила двері, відкрила вікно та намагалася вибратися з приміщення райвідділу. Маючи бажання втекти від правоохоронців, жінка стрибнула з вікна третього поверху Лозівського МРВ, самостійно намагалася покинути територію райвідділу, але була затримана працівниками міліції. Для з’ясування стану здоров’я обвинуваченої працівники міліції викликали «швидку допомогу». Жінка була доставлена до Лозівської районної лікарні».

Медики констатували в жінки тяжкі ушкодження, переломи ребер і травму легенів. На жаль, невдовзі Оксана померла. Її мати підозрює, що, як і в першому випадку, — це не було самогубство! Мовляв, її доньку довели до такого стану правоохоронці.

А тим часом начальник столичної міліції Олексій Крикун відсторонив від виконання службових обов’язків керівництво Святошинського райвідділу міліції, де помер затриманий за підозрою у скоєнні вбивства. Також відсторонено і співробітників, які здійснювали його допит. Про це нещодавно на брифінгу повідомив начальник Центру громадських зв’язків ГУ МВС України в м. Києві Володимир Поліщук. За його словами, до міліції надійшло повідомлення про те, що в одному з будинків Святошинського району столиці на сходах між поверхами виявлено тіло вбитого чоловіка. Згодом правоохоронці затримали підозрюваного у вчиненні цього злочину, який проживав у цьому ж під’їзді, та доставили до райвідділу міліції.

Під час документування пояснень людині раптово стало зле, через що співробітники міліції викликали «швидку», яка врятувати життя людини не змогла. За попередніми висновками лікарів, причиною смерті стала гостра коронарна серцева недостатність.

Разом із тим у померлого є тупа травма живота, порізи на руках. Крім того, він хворів на цироз печінки. 

Фото автора.