Узято під варту п’ятеро колишніх працівників відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області. У числі затриманих — і колишній начальник цього відділу. Після порушення кримінальної справи за частиною 3 ст. 364 (зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України він на виклик до слідчих органів не з’являвся і не повідомляв про своє місце перебування. У зв’язку з цим його було оголошено в розшук. Через деякий час з’явився до прокуратури з повинною.
Усе почалося третього листопада минулого року. До квартири, яку винаймали громадянин Білорусі Ігор Коктиш із дружиною і де перебували інші люди, увірвалися працівники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС України в області. Нагадаємо, Ігор Коктиш — це той самий білоруський опозиціонер, видачі якого вимагають правоохоронці сусідньої держави. Свого часу він був звинувачений у тяжкому злочині, але спершу Брестський обласний суд, а затим і Верховний суд Білорусі винесли виправдувальні вироки. Він виїхав в Україну. Тут тривалий час провів за ґратами, але Європейський суд висловився проти його екстрадиції в Білорусь.
Під час несподіваного візиту міліціонерів дружина Коктиша встигла зв’язатися зі знайомими журналістками із житомирського тижневика, які теж прибули туди і надали цій справі розголосу. Широкому загалу стала відома версія Коктиша та його друзів про те, що їм підкинули наркотики. Їх затримали на три дні, потім випустили, не висунувши звинувачень. Уже десятого грудня прокуратура області порушила кримінальну справу за фактом порушення недоторканності житла та перевищення службових повноважень працівниками ВБНОН. В повідомленні прес-служби прокуратури зазначається, що вони проникли до квартири без дозволу мешканців та власників «за відсутності вмотивованої постанови судді, що є порушенням норм кримінально-процесуального законодавства, застосували насильство та дії, що ображають особисту гідність потерпілих, та незаконно провели огляд житла».
— З тої справи в мене виникла підозра відносно чистоти дій працівників міліції. Ми змогли довести порушення, — зазначив із цього приводу прокурор області Микола Франтовський.
«Була моя команда зайнятися збувачами наркотиків, розібратися, чому вони так вільно себе почувають. Вони стали давати показання, хто прикриває», — каже начальник УМВС України в області Юрій Івакін.
У результаті стали пильніше продивлятися до того, що роблять працівники ВБНОН. Найбільшого резонансу набуло затримання двох лейтенантів міліції одразу після одержання хабара за обіцянку не притягувати до відповідальності за наркотики: події нагадували тоді кінокадри детективної автогонки...
Прокурор запевнив: «Коли справа дійде до суду, стануть відомі шокуючі подробиці».
Житомир.
Мал. Миколи КАПУСТИ.