Два сучасні підприємства почали зводити на Вінниччині. Потужності кожного з них дають змогу переробляти по 12 тисяч тонн цукрових буряків на добу. Проекти нових заводів виготовили польські фахівці. До речі, майже всі цукроварні регіону мурували свого часу — 100—150 років тому — польські магнати.
Фінансуватимуть будівництво, повідомив голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига, також іноземні інвестори — з Китаю і Франції. Попередня вартість робіт оцінюється у більш як двісті мільйонів гривень.
Обидва заводи виростуть на місці старих цукроварень. Це дасть можливість зекономити час і кошти під час вирішення питання «прив’язки» будівництва до місцевості. Вже ведуться підготовчі роботи на спорудженні цукрозаводу в селі Шпиків Тульчинського району. Друга цукроварня з’явиться у селі Корделівка Калинівського району — там будівництво матиме свою особливість. Якщо у Шпикові на місці колишнього заводу залишилася тільки заводська труба, то у Корделівці робітникам вдалося зберегти приміщення непрацюючого заводу.
Нагадаємо, за Союзу на Вінниччині працювало 38 цукрозаводів. У 1989 році в області зібрали 8 мільйонів тонн буряків, з яких зварили 800 тисяч тонн цукру. Нині залишилося два десятки підприємств. Торік буряки переробляли на 14 з них. Вийшло 300 тисяч тонн солодких кристалів.
Хоча б якою складною була нині економічна ситуація, а буряківництво і цукроваріння — справа рентабельна. Як стверджує керівник одного з модернізованих підприємств, прибутковість забезпечує замкнутий цикл виробництва. «Ми самі вирощуємо сировину, самі її переробляємо, тобто все в одних руках. Так простіше приймати управлінські рішення і розподіляти кошти». Гектар бурякового поля дає близько двох тисяч доларів прибутку. За однієї умови — умілого господарювання.
 
Вінницька область.