Пенсійна реформа призведе до руйнування професорсько-викладацьких колективів місцевих вузів, оскільки опора місцевих вузів — працюючі пенсіонери. Про це заявила народний депутат України Катерина Самойлик.
«Серед викладацького складу університетів до 70%, а серед професорського складу ці показники ще вищі, — це викладачі старшого віку, пенсійного і передпенсійного. Саме ця група найчутливіша до майбутньої реформи. Настрої такі, що значна частина працюючих пенсіонерів-професорів мають намір у результаті реформи залишити свою роботу, що у свою чергу призведе до колапсу вузів і розриву між поколіннями викладачів і вчених», — розповідає народний депутат.
Коренем зла, на думку Катерини Самойлик, є й зарплати «у конвертах». Це одна з передумов для дефіциту коштів у Пенсійному фонді.
 Факт
Наші роботодавці воліють платити або «чорну» зарплату, або офіційно не оформляти працівника.
«Я вважаю, що, насамперед, потрібно боротися з цим. На жаль, влада цьому не приділяє належної уваги. Хоча є й винятки. Так, Державна податкова адміністрація в Херсонській області торік розпочала процес вирішення проблеми скорочення масштабів нелегальної зайнятості. В 2010 р. до оподаткування було притягнуто 8 099 фізичних осіб, які працювали без належного оформлення. Однак комуністи вважають, що це питання необхідно порушувати на законодавчому рівні», — наголошує Катерина Самойлик.