У віденській клініці 10 лютого після тривалої хвороби помер колишній голова Львівської обласної державної адміністрації, народний депутат України 4-го скликання Петро Олійник. Прощання з покійним проходило у Львові в соборі св. Юра — святині Української греко-католицької церкви. Похорони відбудуться сьогодні на Личаківському кладовищі.

Петрові Олійнику було лише 53 роки. Пройшов шлях від гірничого робітника шахти до керівника регіону. Він завжди прагнув більшого, ніж дозволяла посада, яку обіймав.

Народився у 1957 році в Приморському краї Росії. Згодом батьки повернулися на Львівщину. Більшість життя пов’язано з Червоноградом. Працював слюсарем, гірничим робітником. Навчався у Дніпропетровському гірничому інституті.

Земляки бачили Петра Олійника на різних життєвих перехрестях. Після роботи в шахтарських колективах створював успішні комерційні підприємства, які досі існують, утверджував українську державність у своєму краї.

У 1999 році переміг на виборах міського голови Червонограда. Це був своєрідний трамплін до стрімкої кар’єри регіонального лідера і державного діяча. Люди повірили в Петра Олійника і в 2002 році його обирають депутатом Верховної Ради України у виборчому округу № 125 на Львівщині.

Петро Олійник був високообдарованою людиною, розсудливим державним діячем, успішним господарником та меценатом, кажуть друзі та колеги по роботі.

Він ніколи не кривив душею, якщо зробив свій вибір, — то назавжди. Любив спорт. Грав у теніс та футбол, завжди був душею компанії.

Свій потенціал політика, державницької людини реалізував під час роботи в парламенті.

На перехідному періоді, коли національно-демократичні сили роздирали чвари і скандали, Петро Олійник очолив обласну організацію партії «Наша Україна». Зумів згуртувати земляків і взятися за соціально-економічні перетворення на Львівщині.

Був непохитним в обстоюванні державницьких інтересів.

Працював радником Президента, заступником голови секретаріату Президента.

Петро Олійник міг стати впливовим регіональним лідером Галичини. На жаль, повністю реалізувати свої можливості через тяжку хворобу не вдалося.

 

Львів.