Комуністи стривожені перспективою пенсійної реформи та прийняття нової редакції Житлового кодексу. Про це заявив у Донецьку народний депутат України, перший секретар обкому Компартії України Микола Кравченко. «Останнім часом почалися колосальні наступи на соціальні гарантії населення. Теперішній Кабінет Міністрів поглибив цю ситуацію, подавши законопроект №7562, який називається «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду», яким рекомендує скасувати чи обмежити соціальні пільги багатьох категорій людей — шахтарів, учителів, ветеранів та пенсіонерів».
Депутат прокоментував «Голосу України» акцію протесту, яка відбулася цього тижня в обласному центрі та була організована обкомом КПУ. «Є два моменти, які сьогодні тривожать населення. Перший — збільшення пенсійного віку. І другий момент — у Житловому кодексі закладені такі норми, які дозволяють практично насильно виселити людину, якщо вона не заплатила навіть за місяць. Здоровий глузд говорить, що йде остаточна «зачистка» людей, які живуть на саму пенсію та зарплату. Нас ці моменти не просто тривожать — вони неприйнятні для сьогоднішнього дня, коли йде зубожіння народу», — зазначив М. Кравченко. За його словами, комуністи послідовно закликатимуть виборців відстоювати свої права. Тому аналогічні акції протесту відбудуться в інших містах та районних центрах області.
Парламентарій категорично не схвалив ідею переселення пенсіонерів до малогабаритних квартир — якщо літні люди не зможуть оплачувати власне житло. Про такий варіант днями говорив голова Донецької обласної державної адміністрації Анатолій Близнюк, який зазначив: аналогічної системи в державі немає, але вона повинна бути створена. «Це рівень кам’яного віку — так вирішувати питання, — не погоджується народний депутат. — Це простіше простого. Так, може, тоді взагалі повиселяти? У Житловому кодексі прописано, що якщо бабуся, яка мешкає у «хрущовці», заборгує за квартиру, її через місяць можуть через виконавчу службу виселити».
Не підтримав лідер донецьких комуністів і наміри місцевої влади закрити в області до кінця року 26 шкіл. Серед кандидатів на «оптимізацію» опинилася загальноосвітня школа №136 в обласному центрі — її випускником є перший секретар КПУ, народний депутат Петро Симоненко. «Дітей змушують перейти до другої школи, яка завантажена на 40 відсотків. Але чогось закривають цю, в яку вклали гроші, в тому числі Симоненко. Держава повинна гарантувати. Навіть якщо школа завантажена на 40 відсотків — економіку району, міста так будувати не можна, тому що ми більше втрачаємо. Закриття будь-якої школи — це соціальна трагедія для дитини, для батьків, для вчителів, для населеного пункту», — переконаний М. Кравченко.
 
Донецьк.