Цього тижня минув рік, як на президентських виборах переміг тодішній опозиційний лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Дехто уже поспішив підбити підсумки політичного року нового глави держави, хоча, насправді, на посаду він заступив лише 25 лютого. Потім були складні маневри з відставкою прем’єра Юлії Тимошенко, формування в парламенті нової коаліції. Отож можна погодитися з думкою Голови Верховної Ради Володимира Литвина, який зауважив, що Президент за рік зробив стільки, скільки зміг.

Однак, як показало соціологічне дослідження, проведене Центром імені Разумкова, влада поступово втрачає довіру у громадян. Упали рейтинги регіоналів, які поки що залишаються лідерами в очікуваннях населення, і партії «Сильна Україна», лідер якої віце-прем’єр Сергій Тігіпко відповідає в уряді за проведення намічених реформ. На місці залишається і рейтинг Блоку Юлії Тимошенко, який посів у опитуваннях друге місце. А от третю сходинку зайняв «Фронт змін», який значно відірвався не тільки від «Сильної України», а й «Свободи». Якби вибори до парламенту відбулися в лютому, то до Верховної Ради потрапили б і комуністи, рейтинг яких також дещо зріс.

Щоправда, скандал, який розгортається з подачі колишнього лідера кримських комуністів, народного депутата Леоніда Грача довкола керівників КПУ, може боляче вдарити по рейтингу компартії. Тим більше що виключений з компартії Леонід Грач почав формувати іще одну прокомуністичну силу. Водночас на лівому фланзі пробує укріпитися Українська народна лівиця, про формування якої цього тижня заявили лідери «Справедливості», об’єднаних соціал-демократів і Союзу лівих сил. Останні, одначе, нібито ведуть переговори і з Леонідом Грачем, який прагне долучити до формування нової марксистської партії ще й Прогресивну соціалістичну партію. Але, як повідомляють різні електронні засоби масової інформації, лідер прогресивних соціалістів Наталія Вітренко поки що заперечує факт таких переговорів.

Дехто прогнозує і нелегкі часи для Кабінету Міністрів. Так, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко під час поїздки в Полтавську область не виключив, що найближчим часом можуть позбутися крісел кілька міністрів. А під кінець весни, на його думку, у відставку відправлять і прем’єра Миколу Азарова, оскільки треба буде на когось покласти провину за непопулярні реформи.

Водночас у минулих «підсумках» ми точно спрогнозували, що порушення кримінальної справи проти доньки голови Верховного Суду Василя Онопенка буде розцінено як форма тиску на нього. Це пов’язано передусім з неприйняттям головою ВСУ судової реформи. Окрім того, у вересні цього року у Василя Онопенка закінчується термін повноважень на посаді голови Верховного Суду. Відтак, на думку аналітиків, влада прагне бачити на цій посаді лояльного суддю, хоча й обирають його на пленумі ВСУ.

З другого боку, як повідомили народні депутати після зустрічі з Генеральним прокурором Віктором Пшонкою, уже найближчим часом ряд колишніх урядовців, проти яких порушено кримінальні справи, можуть вийти із СІЗО під підписку про невиїзд. Тим більше, як зауважив голова Верховного Суду Василь Онопенко, Україна утримує першість за кількістю заарештованих підозрюваних у скоєнні правопорушення. А тим часом адвокати колишнього керівника Держмитниці Анатолія Макаренка уже звернулися до Європейського суду з прав людини, вказуючи на порушення його прав працівниками слідчих органів.

Поза всіляким сумнівом, атмосфера у суспільстві деким свідомо нагнітається. Так, журналіст В’ячеслав Піховшек у газеті «Известия в Украине» спрогнозував, що дехто може вбити колегу з «Української правди» Сергія Лещенка і звинуватити в цьому владу. Він натякнув на паралель зі «справою Гонгадзе». Публікація так і називається «Убити журналіста. Хто і як дестабілізує президентство Віктора Януковича?». Цікаво, що саме В’ячеслав Піховшек першим у розмові з Президентом Леонідом Кучмою згадав ім’я Георгія Гонгадзе у квітні 2000 року і це зафіксовано на так званих «плівках Мельниченка». Отож паралелі, справді, напрошуються...

Власне, наступний тиждень дасть нову поживу для роздумів, оскільки народні обранці працюватимуть у сесійному режимі і з’явиться чимало цікавої інформації.