Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин провів зустріч із Спікером Сейму Республіки Литва Іреною Дягутєнє. Вони обговорили перспективи євроінтеграції України до Європейського Союзу, терміни проведення Парламентської Асамблеї Литви, Польщі та України, яка відбудеться у Києві, а також торкнулися проблем реформування економіки.
В. Литвин повідомив, зокрема, що тристороння Парламентська Асамблея відбудеться 21—22 березня цього року. Вона свідчитиме «про європейську ідентичність і культурний зв’язок між нашими народами».
На його переконання, проведення такого заходу потрібно для того, щоб спланувати подальші кроки міжпарламентського співробітництва та започаткувати діалог не лише на рівні офіційних засідань, а й у форматі проведення «мозкового штурму, своєрідної атаки». «Україна — це не сусідка Європи, а сусідка по Європі, — зазначив керівник українського парламенту, — тому так важливо розширити коло спілкування на рівні парламентів — представників Європейського Союзу». «Потрібно активніше використовувати «народну дипломатію» для вирішення проблемних питань», — підкреслив він та додав, що вихід на угоду про асоціацію усунув би суперечності із зовнішньополітичного курсу та вніс спокій для деяких країн Європи.
Торкаючись питання проведення у нас реформ, керівник українського парламенту наголосив на необхідності роз’яснення логіки дій та конкретної мети, яку ставить перед собою країна. У вирішенні цього завдання, на його переконання, допоможе відновлення діалогу між усіма політичними силами в Україні. «Кроки у цьому напрямі вже почалися з початком нової сесії, — повідомив він. — Важливо цей діалог зберегти і розвивати».
Спікер Сейму Республіки Литва І. Дягутєнє (на знімку) висловила свою підтримку європейським прагненням України та зазначила, що їх країна виступатиме локомотивом у просуванні нас до Європейського Союзу. Вона також повідомила, що у травні у Вільнюсі планується відкрити пам’ятник видатному українському поету Т. Г. Шевченкові. За її словами, «важлива економіка, питання соціальної сфери, але не менш важливими є і питання духовності та культури обох народів».
Голова Верховної Ради Володимир Литвин та Спікер Сейму Республіки Литва Ірена Дягутєнє підписали лист Президенту Європейського Парламенту Є. Бузеку щодо проведення позачергового засідання президії Парламентської Асамблеї Литви, Польщі та України у будівлі Європейського парламенту під час пленарної сесії 10—12 травня 2011 року у Страсбурзі. За пропозицією керівників парламентів, це засідання, що складається з голів трьох парламентів, було б відкрите для зацікавлених депутатів європейських парламентів.
У листі також повідомляється про підтримку Україною, Польщею та Литвою ініціативи Є. Бузека щодо створення енергетичної спілки в рамках розгляду питання про стан енергетичної безпеки Центральної та Східної Європи під час третьої сесії Міжпарламентської асамблеї Сейму Республіки Литва, Сейму і Сенату Республіки Польща та Верховної Ради України у жовтні минулого року.
Голови парламентів зазначили, що ініціювали також проведення тристоронніх заходів на території ЄС з метою більш тісного залучення України до європейських справ.
Прес-служба Верховної Ради.