Прокуратура Полтавщини направила до суду обвинувальний акт за фактами вбивств судді Автозаводського районного суду міста Кременчука Олександра Лободенка та міського голови Олега Бабаєва.
Де саме розглядатимуть цю резонансну справу, визначить Апеляційний суд області. Нагадаємо, що в Кременчуці спочатку згаданого суддю, а потім і керівника міста найняті вбивці застрелили відповідно 11 лютого та 26 липня минулого року. За інформацією прес-служби прокуратури області, четверо підозрюваних у скоєнні цих злочинів осіб — замовник, організатор і двоє виконавців — перебувають під вартою.
Раніше правоохоронці неодноразово оприлюднювали свою версію вбивств. На переконання слідства, замовив їх відомий кременчуцький бізнесмен, власник найпотужнішої місцевої телерадіокомпанії «Візит» Олександр Мельник. Із міським головою Бабаєвим він мав тривалий конфлікт з приводу своєї власності та висвітлення діяльності міської влади у підпорядкованих йому ЗМІ, а суддя Лободенко ухвалював одне з рішень на початковому етапі майнових спорів довкола ТРК «Візит». Організатором і, власне, посередником між замовником та виконавцями вбивств слідчі вважають колишнього міліціонера, знаного у Кременчуці правозахисника Олександра Крижановського.
Водночас Олександр Мельник неодноразово заявляв, що він «нікого не замовляв і не вбивав». Висунуті йому звинувачення вважає замовними з метою перебрати контроль над найвпливовішою в індустріальній «столиці» Полтавщини приватною телерадіокомпанією напередодні місцевих виборів. Представники обвинуваченого переконують усіх у тому, що реальних доказів причетності пана Мельника до інкримінованих йому злочинів немає, а зізнання з цього приводу пана Крижановського добуті під тиском на нього правоохоронців. З боку адвокатів бізнесмена також постійно лунали заяви про такий тиск і на їхнього підзахисного та незаконні методи слідства.
Представники прокуратури подібні твердження вважають лише способом захисту однієї зі сторін із метою уникнути відповідальності. Згідно з обвинувальним актом, підозрюваним інкримінують одразу п’ять статей Кримінального кодексу. Дві найвагоміші з них, які передбачають відповідальність за вбивство судді та скоєне групою осіб замовне вбивство, «світять» довічним позбавленням волі.