Уже майже 410 років вражає своєю красою і могутністю монастир Бернардинців, що стоїть на мальовничій горі над річкою Горинь. Нині, на жаль, це територія, на яку легко зайти, але непросто вийти...

...Після революції 1917-го ченців звідти вигнали, майно розікрали, а за товстими стінами святині поселили ув’язнених. З 1950-го тут утримувались, зокрема, неповнолітні правопорушники, а з 1960 року — злочинці зі стажем. Невдовзі заклад «охрестили» Замковою виправною колонією № 58.

Півстоліття тут перевиховують рецидивістів, створюючи для них належні умови: в цехах підприємства, в житловій зоні, на комунально-побутових об’єктах.

Сьогодні для засуджених відчинено двері бібліотеки, клубу, радіовузла, школи; є кабельне телебачення, кімната психологічного розвантаження, православний храм.

На підприємстві, в підсобному господарстві ВК-58 з року в рік збільшують обсяги виробництва, дедалі більше коштів виділяють на зміцнення матеріально-технічної бази колонії.

Усе зекам, а що ж тим, хто дбає про їхнє здоров’я — духовне, психічне і фізичне?

Це запитання в суспільстві лунає дедалі гучніше. Бо держава давно заощаджує на пенітенціарній системі, яка вимушена заробляти собі на хліб і до хліба.

...У Замковій ВК, як свідчать ветерани, завжди старались заохотити особовий склад, прагнули поліпшити умови для праці та відпочинку.

Зокрема, пріоритетним було житлове будівництво. За роки існування установи понад 300 її працівників отримали ключі від осель.

У 2009-му, скажімо, здано в експлуатацію 15-квартирний будинок. А напередодні 2011-го житлові умови поліпшили ще дев’ять сімей співробітників 58-ї.

Попереду, сподіваються «колоністи», чергові новобудови, інші матеріальні заохочення їхньої нелегкої, але вкрай потрібної праці.

Колектив Замкової на чолі з полковником Володимиром Хомяковим (на знімку) уміє заробляти кошти, перевиконуючи плани на 200 з лишком відсотків, і справедливо їх розподіляти.

Фото надане ВК-58.