Учора у відстаючій області з робочою поїздкою перебував Президент України Віктор Янукович
Попри вітряну і доволі прохолодну погоду, зранку близько сотні мешканців краю «окупували» майдан Свободи, тримаючи в руках плакати із написами на кшталт: «Реформи в інтересах народу, а не в інтересах олігархів», «Зупинимо пенсійний геноцид народу» та інші. Пікетники, яких узяли під свою щільну опіку люди в уніформі й камуфляжі, прийшли під вікна облдержадміністрації з проханням, а радше вимогою, аби гарант Конституції України передусім заблокував проведення пенсійної реформи у варіанті, який «продавлює» уряд.
Віктор Янукович розпочав свій візит із відвідин приватно-орендного кооперативу «Зоря» Білозерського району, який очолює двічі Герой Соціалістичної Праці, Герой України Дмитро Моторний. Селян насамперед цікавило найважливіше питання: що буде із землею?
Глава держави виступив за те, щоб під земельною реформою підвести нарешті риску. А для цього потрібно уже небагато: зняти мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.
«За великим рахунком, потрібно цю реформу довести до логічного завершення. Потрібно, щоб на землі був господар, були правила користування землею, і власники її використовували». Президент вважає: якщо земля «не матиме ціни і не продаватиметься, тоді смисл (земельної реформи) втрачається. Те, що не матиме ціни, не можна буде пустити в оборот». А ось ще одна важлива думка: «Тіньові схеми як працювали, так і працюють далі. Що люди отримали? Нічого».
Глава держави вважає, що одним із важливих інструментів завершення аграрної реформи має стати земельний банк. Саме такий банк, який може бути створений цього року, дозволить залучати оборотні кошти у важливу галузь житниці Європи — сільське господарство.
На Херсонському державному заводі «Палада» Президент України поспілкувався із корабелами, взяв участь у церемонії закладення пам’ятної капсули першої секції несамохідного плавучого доку, пообіцявши зробити все можливе для того, щоб суднобудування стало однією із перспективних галузей. При цьому Віктор Янукович відзначив позитивну роль у розвитку країни нового Податкового кодексу, в якому закладена перспектива суднобудування та залучення інвестицій.
Під головуванням Віктора Януковича у приміщенні облдержадміністрації пройшло засідання регіонального комітету економічних реформ на тему: «Інноваційно-інвестиційний шлях подолання репресивності Херсонської області». В роботі цього чергового «форуму спасіння» взяли участь також віце-прем’єр-міністр Віктор Тихонов, перший заступник глави адміністрації Президента Ірина Акімова, народні депутати України від Партії регіонів Олексій Журавко і Олександр Стоян.
Голова облдержадміністрації Микола Костяк запевнив присутніх: «Ми презентуємо інноваційні проекти, які вже через п’ять років дозволять зробити область бездотаційною».
Завдання не з простих: для досягнення мети потрібно буде реанімувати насамперед машинобудування і нафтопереробку. А для цього традиційних останнім часом «протоколів намірів» вочевидь замало.