«Нелегалів — подалі від дітей!», «Воно нам треба?» — з такими гаслами мешканці Мукачевого взяли в облогу місцевий прикордонний загін. Організаторами акції протесту виступили громадські організації, до пікетувальників долучилися депутати Закарпатської обласної та Чопської міської рад. Громада закликала прикордонників не допускати будівництва нового пункту для утримання нелегалів практично в центрі міста, поблизу із загальноосвітньою школою.

Останнім часом на Закарпатті активно поширюється інформація щодо небажаного новосілля. Мовляв, кілька «відстійників» для непроханих гостей незабаром зведуть коштом Євросоюзу. Особливо гостро це питання постало в Чопі. В окремих ЗМІ навіть пролунали слова про те, що спорудженню такого закладу всіляко сприятиме обласна влада й особисто голова облдержадміністрації.

Прикордонники чутки спростовують. Кажуть, що збільшувати кількість місць для нелегалів тут і не збиралися: спочатку планували збудувати нове приміщення для порушників, а в колишньому — обладнати гуртожиток для особового складу.

У Чопі до пікетувальників вийшов начальник прикордонного загону Юрій Самбор, щоб запевнити: жодного будівництва без згоди громади не планують, нині йдеться лише про реконструкцію існуючого пункту згідно з європейськими стандартами. «Існує спеціальне приміщення для роботи в адмінпорядку з порушниками. Ми не розділяємо, чи це іноземець, чи людина з СНД, чи українець», — пояснив начальник загону.

Тим часом саме на Закарпатті затримують найбільшу кількість нелегалів в Україні — лише минулого року піймали понад тисячу порушників кордону. Прес-центр ОДА з цього приводу розповсюдив заяву керівника регіону Олександра Ледиди: «Обласна влада не давала згоди на розміщення у краї нових пунктів тимчасового утримання нелегальних мігрантів. Позиція обласної влади однозначна: на Закарпатті — туристично-рекреаційному краї, який прагнемо зробити ще й екологічно чистим — не повинно бути жодних «відстійників» нелегалів. На прикладі табору в селі Павшині закарпатці вже бачили, які загрози для населення несуть нелегальні мігранти: різні хвороби, зростання злочинності... Повертатися знову до проблем минулого — не бачу сенсу».

— Водночас слід усвідомлювати, що область межує одразу з чотирма країнами ЄС, — каже голова ОДА. — Тому питання протидії нелегальної міграції в області є і ще тривалий час залишатиметься актуальним. Затриманих нелегалів на місці потрібно ідентифікувати та, можливо, розслідувати скоєні ними злочини. На моє переконання, такі оперативні дії мають відбуватися винятково на території прикордонних загонів — у спеціально облаштованих будівлях. Такі приміщення є в наявності як у Чопському, так і в Мукачівському прикордонних загонах. Можливо, ці пункти нині не зовсім відповідають санітарно-гігієнічним вимогам міжнародних організацій з прав людини. Якщо ЄС хоче виділити гроші саме на покращення цих умов — обласна влада сприятиме. Але, повторюся: про жодне будівництво нових пунктів утримання нелегальних мігрантів на території Закарпаття не йдеться.

 

Фото Сергія Гудака (Укрінформ).