Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко надіслав звернення Президенту з проханням втрутитися в ситуацію з виконанням постанови «Про відзначення 140-річчя з дня народження видатної української поетеси, громадського діяча Лесі Українки».
У своєму зверненні він нагадав: незважаючи на те, що парламент прийняв відповідну постанову, і на наближення ювілейної дати (цьогоріч, 25 лютого), не вжито жодних заходів із забезпечення ремонту музею Лесі Українки в Ялті.
М. Томенко наголосив: із відповіді Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Василя Джарти випливає, що влада півострова відмовляється ремонтувати музей за кошти місцевого бюджету. А Кабмін ані торік, ані цього року не передбачив у державному бюджеті цих витрат.
Заступник глави парламенту зазначив, що будівлю, в якій розміщується ялтинський музей, збудовано в 1886 році, а її вибірковий капітальний ремонт проводився в 1985-му. За останні роки стали непридатними перекриття, через аварійність деякі приміщення закрито для відвідувачів.
* * *
Столичному голові Леоніду Черновецькому вдався шантаж влади можливими до-строковими виборами у Києві в разі його відставки. Таке припущення зробив заступник Голови Верховної Ради М. Томенко, коментуючи ситуацію, пов’язану з діяльністю Леоніда Черновецького на посаді міського очільника. Отож, за його словами, найближчим часом слід чекати меншої уваги правоохоронних органів до фактів розкрадання Києва «молодою командою» Черновецького.
Парламентарій бачить три шляхи розв’язання проблеми. Леонід Черновецький має сумлінно виконувати обов’язки київського міського голови. А якщо ні, то, враховуючи, що останні півроку він «або лікувався, або відпочивав, згідно з трудовим законодавством, йому треба оформити інвалідність». Або ж градоначальнику слід самому написати заяву, а владі забезпечити проведення дострокових виборів.
М. Томенко нагадав, що, згідно з останніми соціологічними дослідженнями, близько 90 відсотків киян оцінюють діяльність свого очільника або вкрай негативно, або відносно негативно і не довіряють йому як посадовій особі.
Прес-служба заступника Голови Верховної Ради.