Голова Верховної Ради Володимир Литвин звернувся з листом до Прем’єр-міністра Миколи Азарова за підсумками своєї робочої поїздки в цей регіон.

Необхідність такого звернення виникла через наявність критично важливих для регіону проблем, розв’язання яких стримується недостатнім бюджетним фінансуванням, або й повною його відсутністю, йдеться у посланні. Це ставить під загрозу нормальне функціонування народного господарства та інфраструктури області, техногенну безпеку, посилює соціальне напруження.

З огляду на проблеми, які порушували під час робочої поїздки представники місцевого самоврядування, керівництво області та громадяни,

В. Литвин привертає увагу керівника уряду до кількох аспектів цієї проблематики. Вони, на його думку, мають бути пріоритетними і потребують оперативного реагування з боку Кабінету Міністрів.

Насамперед це забезпечення надійного газопостачання області — зокрема, через завершення будівництва підвідних газопроводів. Добудови потребують понад 300 кілометрів таких ліній до населених пунктів, де вже споруджені за кошти населення розподільчі газові мережі. Зокрема, стратегічне значення для економічного та соціального розвитку області має підвідний газопровід Десятини—Старий Бобрик—Оліївка завдовжки 46 кілометрів.

Також є потреба у розширенні масштабів та інтенсифікації робіт з хімічної меліорації (вапнування) сільськогосподарських угідь. Це один з ключових чинників поліпшення родючості земель.

Керівник парламенту звертає увагу на неврегульованість системи забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Здебільшого йдеться про розміри виплат, встановлені в конкретних сумах, а не у співвідношенні до мінімальної заробітної плати. Протягом останніх років не фінансується також чорнобильська будівельна програма.

Серйозні проблеми є і в галузі охорони здоров’я населення у цьому регіоні. Після Чорнобильської катастрофи захворюваність населення зросла в області за 20 років на 17,1 відсотка. Більше третини хворих проживають на забруднених територіях.

Обласний онкодиспансер забезпечено сучасним діагностичним та лікувальним обладнанням, але його приміщення аварійне і найгірше серед таких об’єктів. Звідси — невідкладна потреба у включенні будівництва хірургічного корпусу диспансеру до переліку об’єктів, які мають споруджуватися за рахунок коштів держбюджету цього року. Орієнтовна вартість будівництва — 149,808 мільйона гривень, у тім числі першої черги — 30 мільйонів.

Так само нагальною є потреба у забезпеченні бюджетного фінансування будівництва лікувального корпусу обласного протитуберкульозного диспансеру на 100 ліжок (орієнтовна вартість 25 мільйонів гривень).

Потребує усунення аварійного стану й водопідйомна гребля на річці Тетерів. Цей об’єкт, розташований у межах обласного центру, за 40-річний період експлуатації зазнав значних пошкоджень, що підтверджується висновками численних експертиз. Без вжиття термінових заходів для приведення греблі в належний стан, її аварія може призвести до непередбачуваних наслідків.

Також Голова Верховної Ради звернувся з листом до міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка з приводу ситуації з енергозабезпеченням міста Ново-град-Волинський та Ново-град-Волинського району. «Його стан вважається найгіршим в області і є небезпека знеструмлення місцевих споживачів, у тому числі закладів охорони здоров’я, інших критично важливих об’єктів», — зазначено у зверненні. На думку місцевих керівників та фахівців, становище можна було б поліпшити завдяки будівництву нової підстанції та спорудженню лінії від Рівного або Шепетівки. За розрахунками, для цього знадобиться 60 мільйонів гривень.

В. Литвин запропонував розглянути такі пропозиції та прийняти відповідне рішення у межах профілю та компетенції міністерства.

Прес-служба Верховної Ради.