Нещодавно у нашій газеті був матеріал «Синоптик із Морочного з погодою на «ти». Це розповідь про захоплення Володимира Чуйка із віддаленого поліського села Морочне, що в Зарічненському районі на Рівненщині. Він більше тридцяти років спостерігає за синоптичними явищами, народними прикметами та занотовує побачене. Цей досвід і знання стали основою для складання довготермінових прогнозів погоди. Склав він такий прогноз і на 2011 рік:

— Цей прогноз погоди я склав для територій, які розміщені в радіусі 100—150 кілометрів від Морочного. Тобто якщо взяти до уваги, що село Морочне розміщене за 200 кілометрів від Рівного, то мої передбачення є актуальними переважно для північних районів Рівненщини.

На жаль, спостереження засвідчили, що 2011 рік буде несприятливим і неврожайним. Відбудеться аж шість затемнень, що трапляється дуже рідко. Весна передбачається прохолодною, дощовою, з періодами повернення низьких температур, що не сприятиме польовим роботам.

Лютий

Морозна погода з невеликим снігом — з третього по 11-те, потім, у другій декаді, буде кілька ясних днів. Решта — хмарні з невеликими снігопадами, можливі завірюхи. У кінці місяця — підвищення температури, але щонайбільше до нульової позначки.

Березень

Початок місяця продовжуватиме погоду лютого. Із третього по 12-те — прохолодна погода з невеликими морозами і опадами у вигляді мокрого снігу, дощу. Із середини місяця — перехід на плюсову температуру, але переважатиме хмарна погода з невеликими дощами.

Квітень

Початок — гарна погода впродовж кількох днів, а потім — короткочасні дощі. В середині місяця матимемо покращення погоди: сонячні дні чергуватимуться з похмурими. Остання декада — дощова. Середня температура — від +5 на початку до +12 в кінці місяця.

Травень

Майже упродовж усього місяця випадатимуть дощі, гарних сонячних днів буде мало. Початок місяця (до 9—10 травня) — більш погожий, а друга і третя декади — більш дощові. Середня температура місяця буде в межах 14—15 градусів тепла.

Червень

Початок місяця матимемо з короткочасними дощами. З другої декади погода поліпшиться, із середини до кінця місяця — без опадів. Теплою буде остання декада. Температура на початку місяця сягатиме 18—20 градусів тепла, в останній декаді — до 25—26.

Липень

Розпочинається із сонячного затемнення. На початку місяця можливі кілька днів із дощами (грозами), а потім — гарна погода до середини місяця. З 15—16 липня впродовж кількох днів можливі грози з посиленням вітру. Остання декада — без опадів. Середня температура буде в межах 21—22 градусів тепла.

Серпень

До числа 5—6-го можливі короткочасні дощі, а потім — тепла, навіть спекотна, погода. Грозові дощі є ймовірними 13—14 серпня і в останні дні місяця.

Вересень

До 4-го можливі короткочасні дощі, а потім — погода без опадів, але чергуватимуться періоди ясних і похмурих днів. Остання декада — ясна погода з можливими нічними заморозками в кінці місяця. Середня температура — в межах 15 градусів тепла.

Жовтень

Початок місяця буде хмарним із невеликими опадами. Із 5—6-го — поліпшення погоди. В середині другої декади можливі заморозки. Остання декада — переважно без опадів. Із 26-го знову можливі заморозки. Середня температура місяця 8—9 градусів тепла.

Листопад

Прохолодні дні чергуватимуться із потеплінням, але переважно місяць буде прохолодним. Із 10 по 15-те листопада можливий сніг. У третій декаді — постійні заморозки. Середня температура місяця — 4—5 градусів тепла. 25 листопада — сонячне затемнення.

Грудень

Початок місяця — морозний, але без снігу. В другій декаді потеплішає, але морози збережуться. Можливий сніг. У третій декаді — потепління до плюсових температур, випадатиме сніг. Загалом грудень буде типовим зимовим місяцем.

Вказані у прогнозі дати можуть мати похибку плюс-мінус два дні.

Підготувала Олександра ЮРКОВА.

Фото автора.