Футбол. Міжнародний турнір на призи Федерації футболу Кіпру. 8 лютого. Матчі 1/2 фіналу. Кіпр—Швеція. 0:2.
Україна—Румунія. 2:2 (пенальті — 4:2). Голи: Ракицький, 23, Мілевський, 32, Алекса, 34, 44. Пенальті забили: Ярмоленко, Тимощук, Кравець, Ротань, Ганя, Рац; не забили: Зіку, Папп, Гусєв (двічі парирував Шовковський і раз — Пантилимон).
Україна: П’ятов (Шовковський, 90+3), Гусєв, Чигринський, Ракицький, Федорів, Тимощук, Степаненко (Ротань, 62), Алієв (Кравець, 68), Коноплянка (Ярмоленко, 62), Мілевський, Девич (Морозюк, 46). В. о. тренера — Юрій Калитвинцев.
Румунія: Пантилимон, Мафтеї, Папп, Гардош, Рац, Алекса, Мурешан (Апостол, 79), Роман (Іліє, 58), Дяк, Букур (Зіку, 57), Сбурля (Ганя, 68). Тренер — Разван Луческу.
Рефері — Стеліос Тріфунос (Кіпр).
Паралімні, стадіон «Тасос Марку».
У грі нашої команди запам’яталися, вірніше дуже сподобалися, кілька моментів. Перший — прекрасний гол зі штрафного у виконанні Ракицького, другий — результативна багатоходова комбінація, виконана на хороших швидкостях (Степаненко виграв м’яча на фланзі, віддав Гусєву, той — Мілевському — далі пас на Девича. Той міг пробити сам, але відкинув назад Артему — обіграш і гол з кількох метрів), третій — вихід на заміну «під пенальті» Шовковського і два перші удари, котрі досвідчений майстер ефектно і впевнено парирував.
Загалом наші мали неабияку перевагу у стартові півгодини, діяли розкуто і впевнено. І забивали. Однак потім їхні «батарейки енерджайзер» поступово сіли. А румуни навпаки — після двох реалізованих стандартів (не без допомоги нашої оборони) почали діяти значно енергійніше. Хоча і підопічні Луческу після швидких перших хвилин після перерви помітно збавили оберти — сили вичерпалися.
Отже, більше забити нам не вдалося, але і не пропустили. У підсумку збірна України, хоч і за допомогою одинадцятиметрових, перемогла і вийшла до фіналу. Вчора вона зустрічалася з національною командою Швеції. Але цей матч почався пізно ввечері, коли це число нашої газети вже друкувалося. Тому результат і деталі фінальної суперечки опублікуємо пізніше.
А поки пропонуємо коментар після матчу з румунами Юрія Калитвинцева:
— За якістю гри ми були вищі за румунів, за рахунком — ні. Пенальті — це справа така, що ми на них особливої уваги не звертали. Навіть якщо б програли (хоча я в це не вірив), нічого трагічного не сталося б.
Як на мене, це був прекрасний спаринг для наших футболістів, котрі беруть участь у розіграшах єврокубків. Ну, і, звичайно, для нашої збірної в цілому. Добре, що обійшлося без травм. Обидва суперники програвати не збиралися. Нам би побільше таких спарингів.
На запитання, чи планував він робити заміну воротаря перед серією пенальті, Юрій Миколайович відповів: «Думаю, хвилин за п’ять до кінця матчу ви всі таку заміну планували. Важливо було пояснити хлопцям, навіщо ми їм кричали вибити м’яч за бокову. Добре, що Олександр встиг переодягтися і вийти на поле...
На знімках: герой матчу Олександр Шовковський; Марко Девич (праворуч) веде боротьбу з Чипріаном Дяком.
Фото Євгена КРАВСА  (з Паралімні, спеціально для «Голосу України»).