Громадяни продовжують цікавитися багатьма положеннями Податкового кодексу, який набрав чинності з 1 січня цього року. На найактуальніші запитання ми попросили відповісти директора інформаційно-довідкового департаменту Державної податкової служби України Івана Романова.

Дещо про ПДВ

Ред.: — Який порядок оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання/придбання зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами — виробниками, посередниками?

І. Романов: — Згідно з п. 15 підр. 2 р. ХХ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі — ПКУ) тимчасово, до 1 січня 2014 року, операції з постачання зернових культур товарних позицій 1001-1008 (крім товарної позиції 1006 та товарної підкатегорії 1008 10 00 00), технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 УКТ ЗЕД, крім їх першого постачання сільськогосподарськими підприємствами — виробниками зазначених товарів, у тому числі операції з імпорту таких товарів, звільняються від оподаткування ПДВ.

У разі вивезення в митному режимі експорту таких товарів нульова ставка не застосовується, крім експорту операцій з постачання зернових культур товарних позицій 1001-1008 та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206, щодо яких нульова ставка застосовується до 1 липня 2011 року.

Згідно з п. 198.4 ст. 198 р. V ПКУ, якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не належать до податкового кредиту зазначеного платника.

— Розкажіть про порядок оподаткування податком на додану вартість операцій з поставки/придбання товарів/послуг, що здійснюються згідно з договорами комісії, доручення та інших цивільно-правових договорів?

— Відповідно до п. 189.4 ст. 189 р. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ (далі — ПКУ) базою оподаткування для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління, є вартість постачання цих товарів, визначена в порядку, встановленому ст. 188 ПКУ.

Дата збільшення податкових зобов’язань та податкового кредиту платників податку, що здійснюють постачання/отримання товарів/послуг у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів та без права власності на такі товари/послуги, визначається за правилами, встановленими ст. 187 і ст. 198 ПКУ.

Про торговий патент

— Чи необхідно придбати торговий патент фізичній особі — підприємцю, яка провадить торговельну діяльність (ресторанне господарство) в стаціонарних приміщеннях на території ринку?

— Відповідно до абзацу «в» пп. 267.1.2 п. 267 ст. 267 розділу ХІІ Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ (далі — ПКУ) не є платниками збору за провадження торговельної діяльності та діяльності з надання платних послуг суб’єкти господарювання фізичні особи — підприємці, які провадять торговельну діяльність у межах ринків усіх форм власності.

При цьому відповідно до п. 14.1.211 ст. 14 розділу І ПКУ для цілей розділу XІІ цього Кодексу під пунктами продажу товарів слід розуміти: магазин, іншу торговельну точку, що розташовані в окремому приміщенні, будівлі або їх частині, і мають торговельний зал для покупців або використовують для торгівлі його частину; кіоск, палатку, іншу малу архітектурну форму, яка розташована в окремому приміщенні, але не має вбудованого торговельного залу для покупців; автомагазин, розвозку, інший вид пересувної торговельної мережі; лоток, прилавок, інший вид торговельної точки у відведеному для торговельної діяльності місці, крім лотків і прилавків, що надаються в оренду суб’єктам господарювання — фізичним особам та розташовані в межах спеціалізованих підприємств сфери торгівлі ринків усіх форм власності; стаціонарну, малогабаритну і пересувну автозаправну станцію, заправний пункт, який здійснює торгівлю нафтопродуктами, скрапленим та зрідженим газом; фабрику-кухню, фабрику-заготівельню, їдальню, ресторан, кафе, закусочну, бар, буфет, відкритий літній майданчик, кіоск, інший пункт ресторанного господарства; оптову базу, склад-магазин, інші приміщення, що використовуються для здійснення оптової торгівлі за готівку, інші готівкові платіжні засоби та з використанням платіжних карток.

Ураховуючи все це, не повинні мати торговий патент фізичні особи — підприємці, які провадять торговельну діяльність з лотків і прилавків, що надаються в оренду суб’єктам господарювання — фізичним особам та розташовані в межах спеціалізованих підприємств сфери торгівлі ринків усіх форм власності.

Фізичні особи — підприємці, які здійснюють торговельну діяльність у пунктах продажу товарів, визначених ПКУ для цілей розділу ХІІ цього кодексу, на території ринку повинні придбати торговий патент.

Про оподаткування заробітних плат

— Який порядок оподаткування доходів у формі заробітної плати з 01.01.2011 року?

— Відповідно до пп. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ (далі — ПКУ), заробітна плата для цілей розділу ІV ПКУ — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку в зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Згідно з п. 164.6 ст. 164 ПКУ під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, — обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.

Відповідно до п. 167.1 ст. 167 ПКУ доходи, одержані, у тому числі, але не виключно у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат та винагород, які виплачуються (надаються) платнику в зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, оподатковуються за ставкою 15 відсотків.

У разі, якщо загальна сума заробітної плати в звітному податковому місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, ставка податку становить 17 відсотків суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15 відсотків.

Про соціальні пільги

— На яку податкову соціальну пільгу мають право батьки, які утримують двох і більше дітей з 01.01.2011 року?

— Порядок надання податкових соціальних пільг встановлений ст. 169 розділу ІV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ (далі — ПКУ).

Відповідно до пп. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги в розмірі, що дорівнює 100 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (в розрахунку на місяць), встановленого законом на 1 січня звітного податкового року.

Записав С. МИКОЛАЄВ.

Далі буде.