Попереджувальну акцію протесту провели автоперевізники Тернополя. Минулого вівторка добратися зранку на роботу було проблематично. У різних кінцях міста «на приколі» стояли мікроавтобуси з плакатами, прапорами. Щоправда, деякі перевізники продовжували працювати. Влада оперативно випустила на лінії резервні машини, а також додаткові тролейбуси, тож до середини дня пасажири практично не відчули незручностей, а під вечір вийшли на лінії і протестувальники. Хоча вони обіцяли продовжити свої акції.
«Ми вимагаємо прозорого і об’єктивного підходу до організації конкурсу серед перевізників обласного центру, який має відбутися 28 лютого», — заявив голова громадської організації «Спілка перевізників та власників автобусів Тернопільщини» Віктор Намака. За його словами, транспортники просили також підвищити тарифи на проїзд до 2,5 грн., хоч, за їхніми розрахунками, рентабельна ціна проїзду — 2,70—2,80 грн. Однак нині вони ствердили, що погодяться й на підвищення до двох гривень.
Начальник управління транспорту, комунікацій і зв’язку міської ради Ігор Мединський запевнив, що «умови конкурсу, що має відбутися, — прозорі». Стосовно вимог підвищити плату за проїзд чиновник відповів: «Ще з осені, відколи в місті змінилася влада, перевізники вимагають підвищення плати за проїзд до 2,50 — на гривню більше, ніж тепер. Але наше місто не таке велике, маршрути короткі, чому ціна має бути вищою, ніж у більших обласних центрах? Звісно, влада на це не погоджується. Днями проведемо громадські слухання з цього питання. Думаю, більше двох гривень проїзд не коштуватиме».
Судячи з усього, в місті хочуть навести лад на транспорті. Проте важко переламати систему безвідповідальності, яка складалася роками. Важливо, щоб нововведення робили чистими руками, прозоро і на користь громаді. Чи вдасться?
Тернопільська область.
Автобуси «на приколі».