Першим кроком стало прийняття «Концепції реформування місцевого самоврядування». Документ затвердили на виїзній сесії Вінницької облради. 
Обговорювали його за участі сільських, селищних, міських голів, голів райрад та райдержадміністрацій. На зібранні були присутні голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетнік, міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, голова облдержадміністрації Микола Джига, його заступники, начальники обласних управлінь.
«Концепцію реформування місцевого самоврядування» підтримали всі депутатські фракції, крім «Батьківщини». Депутати-бютівці проголосували проти прийняття документа. Пропозиції до проекту вносили також керівники і представники територіальних громад. Після прийняття документ направили до парламенту, главі держави та в Кабінет Міністрів.
— Без перебільшення можна сказати, що Вінниччина розпочала втілення пілотного проекту реформ місцевого самоврядування, — наголосив голова облради, ініціатор і один з авторів прийнятої Концепції Сергій Татусяк. — Ми напрацювали своє бачення реформи, подали його як варіант у Київ, а головне — свідомо обрали шлях змін у місцевому самоврядуванні. Сподіваємося, що наші напрацювання будуть відображені в документах, на підставі яких відбуватимуться реформи територіальних громад. Це стосується внесення змін до законів «Про місцеве самоврядування» та «Про місцеві державні адміністрації», до Конституції держави.
Головне завдання Концепції:
— максимальне наближення послуг до жителів територіальних громад,
— створення належних умов для економічного розвитку територій.
Голова постійної комісії з питань адміністративно-територіального устрою та взаємодії з органами місцевого самоврядування Валерій Коровій зазначив, що запропонований Вінниччиною документ не є догмою і може видозмінюватися під час законотворчого процесу. Важливо те, що Концепція містить пропозиції, які йдуть «знизу», від керівників та представників територіальних громад. Це пропозиції, яких не видно зі столиці.
Наголошувалося на тому, що реформам розвитку громад чиниться спротив. «Він видимий і невидимий, — зазначив міський голова Вінниці Володимир Гройсман. — Найчастіше проявляється на рівні середньої ланки центральних органів виконавчої влади. Незважаючи на це, ми повинні залишатися не просто прихильниками реформи місцевого самоврядування, а її фанатиками, — додав він.
У Концепції виписано положення про обрання депутатів та керівників місцевих територіальних громад. Навколо цього пункту учасники обговорення зламали чи не найбільше списів. Затверджено робочу групу, яка координуватиме втілення пілотного проекту реформ. Членам цієї групи доручено продовжувати вивчати та узагальнювати зарубіжний досвід адміністративного устрою та самоуправління. 
Відповідаючи на запитання про часові параметри реформи, голова облради Сергій Татусяк зазначив, що парламент планує розгляд законопроекту про місцеве само-  врядування у травні-червні. «Якщо час обговорення не зміниться, то новий закон отримаємо до кінця нинішнього року, — зазначив голова облради.