Поки фахівці з’ясовують причини виникнення пожежі у санаторії «Поділля», що у місті Хмільнику на Вінниччині («Голос України» за 09.02.11), дехто з потерпілих стверджує, що пожежники у перші хвилини спрацювали непрофесійно.
 
Запис мобільного переписали слідчі
В’ячеслав Яциків з Червонограда на Львівщині підтверджує цю думку записом на мобільному телефоні. На відео добре видно, як пожежник замість того, щоб «відрізати» полум’я від лікувального корпусу, спрямовує струмінь з протилежного боку, тобто йде слідом за вогнем. «Ця машина першою прибула на пожежу, — каже В’ячеслав. — Якби пожежники «відсікли» вогонь від головного корпусу, він би не згорів».
Кадри з мобільного пана Яциківа вже переписали для себе слідчі. На місці події працює слідчо-оперативна група обласного управління міліції, яку очолює начальник слідчого управління Анатолій Хорзов. Прокуратурою відкрито кримінальну справу за фактом порушення вимог пожежної безпеки, що призвело до загибелі людей та спричинило значні матеріальні збитки. Слідчі не відхиляють також версії навмисного підпалу. Нагадаємо, загорання сталося у двоповерховому приміщенні. що прилягає до адміністративно-спального корпусу на сім поверхів.
Москвичка залишилася без жодного документа
Жінка, яка приїхала на лікування з Москви, каже, що ввечері поверталася від знайомих із сусіднього корпусу. Зайти до своєї кімнати вже не змогла. А там залишилися документи, у тому числі паспорт. «Ось бачите на мені одяг? Це все, що маю на даний момент, — каже гостя з Москви. — Ми всі чекаємо, коли повідомлять, у якому стані наші речі. У корпус нікого не впускають. Кажуть, небезпечно». У такій само ситуації опинився ще один відпочивальник на ім’я Володимир. Він приїхав у Хмільник із Краснодара.
— Тут така була паніка, що не передати, — каже чоловік. — Світло одразу вирубилося. Люди блимали мобілками. Хто міг, спускався на простирадлах.
Тільки сумочка з... купальником
Любов Корженевська (на знімку), директор будинку культури з Дніпропетровської області:
— Крики «Пожежа!» почула крізь сон. По сходах спуститися не вдалося. Знизу біг хлопець, а за ним тягнувся шлейф диму. Разом з ним я повернулася на свій сьомий поверх. Підбігли до вікна. Відчинити вдалося тільки одну половинку. Так ми простояли, хапаючи повітря, приблизно годину. Незважаючи на це, у мене сильне отруєння. Болить голова. Дим дуже їдючий. Любов Петрівну доставили в лікарню. Сумочка з документами — це все, що в неї залишилося. Ще пакет з рушником й купальником. Уранці жінка мала йти на плавання.
Андрій Павлюк, викладач духовної семінарії (Харків):
— Я був у номері на п’ятому поверсі. Уже відпочивав. Прокинувся від криків. Накинув куртку, тільки відчинив двері, як щось пекельне обдало обличчя й руки. Зачинився у кімнаті. Через вікно мене зняли пожежники. Як повідомили в лікарні, у священика опіки рук й обличчя першого й другого ступеня.
Ще встиг сказати, що він з Молдови
— Перших потерпілих у лікарню доставили відразу після опівночі, — каже заступник головного лікаря Хмільницької районної лікарні Михайло Поліщук. — Серед них був важко травмований 48-річний чоловік. Він ще встиг сказати, що приїхав із Молдови. Попросив попередити рідних. Після цього втратив свідомість. Відтоді непритомний. У дуже важкому стані. За словами лікаря, у потерпілого перелом хребта, підозра на перелом таза, черепно-мозкова травма, пошкоджені внутрішні органи. Це результат падіння з четвертого поверху. «Його вже прооперували, — каже Михайло Поліщук. — Зупинили внутрішню кровотечу. Біля нього чергують родичі, які приїхали з Молдови».
Протягом ночі, за словами співрозмовника, до лікарні з санаторію доставили 11 потерпілих — четверо з травмами різного ступеня, решта з отруєнням чадним газом. Це відпочиваючі з Києва, Харкова, Полтави, Маріуполя, Дніпропетровська, Коблева, що у Миколаївській області, і з Володимирської області (Росія). Одного з них, лікаря з Одеси, вже виписали, і він поїхав додому.
Колишній директор санаторію, який свого часу будував приміщення, а потім упродовж двадцяти років очолював колектив, не розуміє, чому не скористалися протипожежними засобами, які є на кожному поверсі. Каже, там встановлені гідранти з водою. Дехто з потерпілих перервав лікування і вирішив повернутися додому.
P. S. Голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига, після ознайомлення з ситуацією на місці події (він також відвідав потерпілих у лікарні), повідомив, що з обласного бюджету виділено 185 тисяч гривень на ліквідацію наслідків пожежі та надання допомоги потерпілим.