Під час робочої поїздки на Житомирщину Голова Верховної Ради Володимир Литвин провів у Новограді-Волинському прес-конференцію для журналістів регіональних та центральних ЗМІ.
Чорний біль не забути
Чорнобильська тема — це дуже задавнена хвороба для Полісся. В. Литвин відзначив ще одну проблему — заплутаність законодавства в частині меж зон. На багатьох територіях, які досі вважаються зоною, люди повернулися у старі порожні хати й почали організовувати своє життя. Однак там не діє соціальна інфраструктура. На думку глави парламенту, до розв’язання цієї проблеми треба підійти дуже зважено, враховуючи думку самих людей, чи захочуть вони піти не те, щоб змінити статус зони. Ускладнює чорнобильську проблему, вважає В. Литвин, і те, що ми перестали нагадувати світовому співтовариству про їхні зобов’язання перед країною. На момент закриття ЧАЕС зобов’язання становили 100 мільярдів доларів, а зараз цю проблему переклали на наші плечі. На думку Голови Верховної Ради, території чорнобильської зони можна використати для міжнародних лабораторій, наукових інститутів. Він також висловився за ухвалення Чорнобильського кодексу та залучення до подолання наслідків аварії на ЧАЕС можливості тих областей України, які оминула ця трагедія.
Правила гри треба визначити до виборів
Глава парламенту висловився за те, щоб закон про вибори до Верховної Ради ухвалити за рік до виборів, тоді можна буде вдало організувати роботу і не демонструвати «ударні темпи роботи парламенту перед виборами» та під час виборчої кампанії. В. Литвин нагадав, що є позитивний висновок Венеціанської комісії щодо Виборчого кодексу і, водночас, пропозиції до виборчого закону опрацьовує робоча група. «Зараз вкрай важливо сумістити напрацювання робочої групи і висновки Венеціанської комісії», — вважає керівник парламенту. На його думку, дискусійними у виборчому законі залишаються питання виборчої системи, формування виборчих комісій, можливість зняття з реєстрації політичних партій чи кандидатів у народні депутати. «Правила гри повинні бути визначені до початку гри, і час для цього є», — сказав В. Литвин.
Характеризуючи річницю президентства Віктора Януковича та нової влади, Голова Верховної Ради повідомив, що мав телефонну розмову з главою держави, привітав його з річницею. «Президент зробив максимум з того, що міг зробити за рік, — вважає В. Литвин. — А невдоволення, яке є в суспільстві, — це — підстави аналізу на наступний період. Головне, що вдалося внести визначеність у наше життя». Глава парламенту знову закликав започаткувати загальнонаціональний «круглий стіл» за участю не лише політиків, а й широкого кола громадськості та ЗМІ.
Ідея має право на життя
Позитивно оцінив В. Литвин й ідею скликання Конституційної асамблеї. «Сама ідея має право на життя, — вважає він. — Як називатиметься, конституційна комісія чи асамблея, — значення не має. Однак не політики повинні писати Конституцію». Голова Верховної Ради запропонував започаткувати системний підхід: спочатку чітко визначити проблеми, що стоять перед Україною, перспективи розвитку, потім експерти та фахівці повинні напрацювати ескіз, проект, а тоді політики мусять шукати компроміс.
Поспішність у реформах — неприпустима
Володимир Литвин вважає неприпустимим проведення поспішної реформи вищої освіти. «Зміни робити необхідно, але має бути не наскок, а всебічно продуманий і вивірений підхід, який повинен повністю співвідноситися із нашими традиціями і стандартами, що сьогодні є в системі освіти», — сказав він. Керівник парламенту зазначив, що при внесенні змін до закону про вищу освіту необхідно враховувати інтереси всіх сторін навчального процесу. «Закон про освіту має бути законом не для міністерства, не для органів управління системою освіти й не для адміністрацій вищих навчальних закладів. Цей закон має бути для всіх учасників освітнього процесу», — наголосив керівник парламенту. 16 лютого відбудеться відкрите засідання парламентського Комітету з питань освіти і науки для обговорення нової редакції закону.
Без опозиції розпочнеться застій
Відповідаючи на запитання журналістів щодо опозиції в Україні, В. Литвин висловився за існування сильної опозиції. «Якщо не буде опозиції, то розпочнеться політичний застій», — наголосив він. Водночас Голова Верховної Ради порадив опозиційним силам не лише критикувати, а пропонувати більше законодавчих ініціатив. А заради діалогу та пошуку компромісу між політичними силами запропонував укласти пакт між опозицією та владою на декілька років. Глава парламенту не став давати оцінку порушеним кримінальним справам проти чиновників попереднього уряду та представників опозиції, оскільки, за його словами, не має права це робити і не ознайомлений з матеріалами. Однак у цьому питанні, переконаний В. Литвин, має бути «максимальна прозорість».
На передньому плані — директор Новоград-волинської загальноосвітньої школи № 8 І—ІІ ступенів Антоніна Марчук та Володимир Литвин.