Учора на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» відкрили пам’ятний знак Тарасу Шевченку. Ініціатором виступив Громадський оргкомітет, до складу якого входять засновник Фонду «Рідна країна» Микола Томенко, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації музеїв Сергій Гальченко, а також лауреати Шевченківської премії Анатолій Хостікоєв, Наталія Сумська та народний депутат Марія Матіос.

— Це символічна подія, — зауважив М. Томенко. — Адже так історично склалося, що попередня влада здебільшого пошановувала похованих в лаврі ворогів України та критиків Шевченка.

Парламентарій нагадав, що з нагоди святкування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка виникла ідея встановлення пам’ятного знака на території Києво-Печерської лаври на місці, де Кобзар робив свої відомі малюнки, зокрема у 1846 році акварель церкви «Всіх Святих».

В інтерв’ю журналістам Микола Томенко сказав: «Я не знаю жодної переможної війни, яка вигравалася б виключно зброєю. Думаю, що справжні війни виграються ідеями, цінностями, переконаннями, світоглядом. Сьогодні як ніколи ідея об’єднати країну людьми і творчістю, які, безперечно, є героями, не обговорюється».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Лауреат Шевченківської премії Наталія Сумська, директор Києво-Печерського заповідника Любомир Михайлина, ініціатор ідеї Микола Томенко.