Це твердження стало лейтмотивом зустрічі голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ігоря Коломойського (на знімку) із журналістами. Чиновник-олігарх дав оцінку процесам, що відбуваються в Україні.

Незважаючи на початок розвитку мирного процесу на сході України, розслаблятися Ігор Валерійович поки що не радить.  Одним із чинників успішного мирного процесу є зима, що наближається.

— На територіях, не підконтрольних українському уряду, проживають щонайменше чотири з половиною мільйона українських громадян, яким потрібно пережити зиму — а її обіцяють дуже холодною, — зазначив Ігор Коломойський. — Навесні ми повинні бути у всеозброєнні готовими до всього.

Голова ОДА заявив, що наші військові досягнення успіхами назвати складно. Президентові країни як верховному головнокомандувачу доведеться робити кадрові перестановки. І тими силами в 50 тисяч осіб, які перебувають в АТО, периметр від Ізвариного до Маріуполя не втримати. Тому сьогодні дуже важливо, щоб люди, котрі мешкають на непідконтрольних Україні територіях, переконалися, що жити в складі України набагато привабливіше.

Про люстрацію і децентралізацію

Зачепивши тему люстрації, глава регіону зазначив, що прийнятий закон потребує доопрацювання. Інакше близько мільйона українців, серед яких чимало чесних професійних держслужбовців, будуть уражені у правах і залишаться без коштів до існування. Ці люди перебували на своїх місцях, нормально працювали й не були носіями ідеології тієї злочинної системи, яку створив Віктор Янукович зі своєю компанією. І вони не зобов’язані за це відповідати.

На думку Ігоря Валерійовича, процес децентралізації влади сьогодні гальмується саме центральними органами. І ті, хто сьогодні, перебуваючи в опозиції, кричить про децентралізацію, потрапивши у владні кабінети, не в змозі уникнути спокуси поуправляти фінансовими потоками.

На краю прірви шляхом до Європи

Ігор Коломойський вважає, що сьогодні немає альтернативи процесу демаркації кордону. Люди повинні звикати до миру й порівняти його з війною. Але тієї України, яка була до цих подій, уже не буде. 

— Не можна 23 роки розвалювати, а за півроку щось склеїти. Треба будувати заново, — сказав він. — Ми повинні закласти основи системи нормального функціонування держави на найближчі двадцять років. Або зробимо це, або Україна перестане бути державою. Такі прогнози теж існують.

Ігор Коломойський вважає, що новий парламент буде проєвропейським — до нього повинні ввійти люди з розумінням, що похід в Європу для нашої країни — це повернення у свою родину.

«Більша частина Донбасу, яка встигла пожити при самопроголошених ДНР, ЛНР і під російськими військами, вже стала проєвропейською, — підкреслив І. Коломойський. — Можливо, вони про це ще не кажуть, але в головах це вже відбувається».

На завершення Ігор Коломойський розповів про патріотичний підйом і зміни настроїв у багатьох регіонах.

 

Дніпропетровська область.

Фото прес-служби ОДА.

ДОСЛІВНО

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор КОЛОМОЙСЬКИЙ:

— У нас є офіційні й неофіційні контакти з тією стороною — вони теж неначебто за мир. Але ми бачимо реакцію Росії на мирні переговори в Мінську. Санкції дуже болісно діють на неї. І я впевнений, що вони посилюватимуться, якщо мирний процес не йтиме в потрібному руслі.