У світі існує лише кілька професійних балетних труп, репертуар яких розраховано винятково на дітей та юнацтво. Одну з них створено в Києві.

Назва колективу — Міжтеатральна балетна турне-трупа «Казка танцю». І як це спершу не дивно, вона стала структурним підрозділом досить далекої від танців солідної продюсерської фірми «Укрпресполіграфекспо», яку очолює Дмитро Зубков.

Логіка стане зрозумілою, коли взяти до уваги специфіку діяльності фірми (виставкові поїздки різними містами України й зарубіжжя) та гастрольний характер існування балетного колективу. Власне, їх поєднала мандрівка. Це важливо, бо нині, через фінансові обставини, театри, зокрема Київський муніципальний театр опери та балету для дітей та юнацтва, не можуть активно гастролювати.

— Викликає подив дефіцит вистав для дітей у репертуарі провідних театрів світу, — каже художній керівник балетної турне-трупи «Казка танцю» Костянтин Зубач. — Адже універсальна мова балету звернена до дітей і завжди збирає аншлаги.

Багаторічний досвід роботи в класичному балеті України під керівництвом Валерія Ковтуна дав змогу Костянтинові Зубачу запропонувати ідею створення міжтеатральної балетної трупи з метою об’єднання «зірок» українського (можливо, й закордонного) балету, репертуар якої складатиметься з класичних шедеврів для юного глядача. Певний вакуум класичного балету на сценах зарубіжжя, де переважає шоу-модерн, передбачається заповнити щільним гастрольним графіком балетних вистав для дітей (3—5 турів на рік).

Ми впевнені, каже пан Зубач, що гастрольна діяльність «зіркової» балетної трупи з багатим класичним репертуаром буде успішною та служитиме розвиткові культурного рівня підростаючого покоління. Безумовно, створення такої трупи, як «Казка танцю», — складне багаторівневе завдання, що потребує копіткої праці та фінансових вкладень. Тож ми відкриті для підтримки меценатів.

На знімку: сцена з балетного спектаклю турне-трупи «Казка танцю».