Цими днями виповнюється рівно рік відтоді, як у нашій країні узаконили тверезість: набув чинності вимушений закон, що обмежує вживання та продаж пива і слабоалкогольних напоїв. Вимушений, бо Всесвітня організація охорони здоров’я записала нас у лідери з дитячого алкоголізму. З великим відривом Україна вирвалася вперед, залишивши позаду сусідню Росію. І хоча в боротьбі із зеленим змієм окреслилися перші результати, офіційна статистика, що відображає кількість підлітків, залежних від спиртних напоїв, як і раніше, — жахлива. А анекдоти на кшталт: «Дітям до 18 алкоголь не продаємо. — Добре, ми прийдемо о 18.30» сприймаються не як гумор, а як сувора реальність.

На те, щоб відбити в дітей бажання заглядати в чарку, спрямована нова інформаційно-освітня антиалкогольна програма для учнів сьомих класів та їхніх батьків. Перший навчальний семінар з її впровадження провели вчора в Пущі-Водиці. Проект запустили, щоб випробувати розроблені наркологами, психологами, педагогами інноваційні методи та моделі з попередження дитячого алкоголізму. Поки що це тільки пілотний проект, але організатори переконані: його результати можуть стати вагомим аргументом на користь створення Загальнонаціональної антиалкогольної програми в масштабах всієї країни.
— Для пілотного проекту було обрано школярів, що належать до групи найбільшого ризику, адже, за оцінками фахівців, саме в ранньому підлітковому віці більшість дітей мають реальну можливість уперше скуштувати алкоголь. Отже, саме зараз необхідно сформувати у підлітків відповідальне ставлення до свого здоров’я загалом і до вживання спиртного зокрема, — розповіли координатори проекту.
Протягом трьох днів учителі, психологи та соціальні педагоги з Києва, а також Донецької, Запорізької, Львівської, Миколаївської, Харківської та Чернігівської областей під керівництвом досвідчених тренерів удосконалюватимуть навички спілкування з дітьми та їхніми батьками на таку делікатну тему, як уживання алкоголю чи наркотичних речовин. У рамках навчальних занять, семінарів і тренінгів його учасникам розповідатимуть, як донести до дітей та їхніх батьків важливу інформацію про шкоду спиртного й пояснити, як відмовитися від згубної звички, не втративши свого авторитету в очах однолітків.
Після семінару його учасники мають повернутися додому і починати застосовувати отримані навички на практиці. Для початку вони проведуть тестування — щоб визначити гостроту проблеми серед учнів кожної окремо взятої школи. Потім буде вісім занять із учнями та їхніми батьками, а потім вони ще раз перевірять ефективність виконаної роботи.