Саме таке враження склалося від ознайомлення з проектом закону, поданим Кабміном до парламенту 14 січня цього року. Автори назвали документ так — «Про гарантії держави щодо виконання рішень суду», однак ця назва не зовсім відповідає його змісту, точніше, відповідає, але лише частково. І ось чому.

Перша частина законопроекту справді стосується питання виконання судових рішень. Як сказано в пояснювальній записці (документі, що готується для народних депутатів та має переконати їх проголосувати за закон), проект покликаний забезпечити безумовне виконання рішень суду. Стосуватиметься він певної категорії боржників, а саме: державних органів, державних підприємств та юридичних осіб, майно яких не може бути примусово реалізованим у загальному порядку.

А друга частина пропонує внести зміни до чинних законів України, і ось тут починається найцікавіше. Перелік законів, що пропонується змінити, та й самі зміни жодним чином не стосуються ані судових рішень, ані проблем їх виконання. Йдеться там про соціальні пільги, в тому числі найнезахищеніших категорій осіб. Зміни пропонується внести до таких законів: «Про соціальний захист дітей війни», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Суть усіх змін доволі однотипна — якщо раніше законом встановлювався конкретний розмір соціальної пільги, то тепер пропонується, щоб цей розмір визначав Кабінет Міністрів. Для прикладу: нині в статті 12 Закону про статус ветеранів війни йдеться: «Щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком». У законопроекті пропонується фразу «у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком» при-брати, а замінити її на «у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України». Так само в Законі про дітей війни фразу «дітям війни пенсії (...) підвищуються на 30 відсотків мінімальної пенсії за віком» хочуть замінити на «дітям війни (...) виплачується підвищення у розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Для чого це робиться, здогадатися нескладно, бо щоразу, коли Кабмін захоче зменшити або  навіть ліквідувати певну пільгу, за процедурою, що діє нині, потрібно подавати законопроект про внесення змін до відповідного закону, чекати, поки його розгляне парламент, підпише Президент, закон набере чинності. Не кажучи вже про те, що зменшення соціальної пільги може скасувати Конституційний Суд на підставі статті 22 Основного Закону. Бо там чітко записано: при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод людини. Все занадто складно і незручно. А з прийняттям змін усе спроститься: захотів уряд скоротити видатки бюджету за рахунок певної категорії пільговиків, наприклад, інвалідів війни, — прийняв постанову про скорочення соціальної пільги. Пізніше можна взагалі постанову скасувати — і пільга автоматично зникне.

Чи стане реальністю описана вище ситуація, сьогодні залежить від народних депутатів. Громадськості ж треба проявити підвищений інтерес до проекту закону про гарантії держави щодо виконання рішень суду, зареєстрованого 14 січня 2011 року під номером 7562, адже стосується він набагато ширшого кола осіб, ніж це здається на перший погляд.

Ярослав ГРУЩИНСЬКИЙ, оглядач з правових питань.

  Перелік пільг, що опиняться під загрозою

Щорічне оздоровлення осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи;

Підвищена стипендія для осіб, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, які навчаються у вузі;

Компенсації та доплати громадянам, які проживають у зоні радіоактивного забруднення;

Компенсації ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які внаслідок цього стали інвалідами;

Додаткова пенсія за шкоду здоров’ю, заподіяну Чорнобильською катастрофою;

Пенсії та компенсації за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи;

Санаторно-курортне лікування для учасників бойових дій, учасників війни, інвалідів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною;

Щорічна грошова допомога до Дня Перемоги учасникам бойових дій, учасникам війни, інвалідам війни;

Безплатний проїзд громадським транспортом для ветеранів праці;

Надбавки до пенсій та оздоровлення для осіб, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

Грошова допомога до Дня Перемоги та оздоровлення колишніх неповнолітніх в’язнів концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання;

Надбавка до пенсії для дітей війни;

Знижка в оплаті комунальних послуг міліціонерам, працівникам прокуратури та пожежникам.