«З лютого у Донецькій області зросли тарифи на квартплату та комунальні послуги. Найбільше подорожчала квартплата — на 85 відсотків. У середньому на 10 відсотків більше доведеться платити за опалення, на 7—7,5 відсотка — за холодну та гарячу воду. Тож родина із трьох осіб, яка мешкає у трикімнатній квартирі обласного центру, сплачуватиме за новими цінами на 110 гривень більше — за умов, що споживання електроенергії не перевищує «лімітних» 150 кіловат на місяць. Перевищення буде оцінене за новими, підвищеними, тарифами.
Голова Донецької ОДА Анатолій Близнюк переконує, що дві третини мешканців області «вкладаються» у щомісячний ліміт електроенергії, тому не відчують подорожчання. Крім того, за його словами, середня зарплата в області торік зросла на 22 відсотки, а інфляція становила 10 відсотків. Тож реальні доходи громадян збільшилися, вважає влада. У той же час підвищення тарифів на холодну воду не відшкодує витрат комунальників, бо водночас підвищилася вартість електроенергії. «Відшкодування витрат компанії «Вода Донбасу» становить 79 відсотків, а підняття ціни на електроенергію повністю нівелює цю ситуацію, — зазначив керівник області. — Є комплексний, несистемний підхід, і ми пропонуватимемо варіант, щоб максимум один раз на рік була комплексна оцінка ситуації по всіх постачальниках та споживачах. Щоб реально була оцінена державна допомога, динаміка зростання заробітної плати і пенсій, щоб один раз на рік усі в країні прийняли рішення і рік туди би не заглядали».
Анатолій Близнюк стурбований тим, що за існуючої системи субсидій та пільг у споживачів немає стимулів заощаджувати енергоресурси. І навів приклад родини, яка опалює будинок природним газом та отримує щомісяця понад дві тисячі гривень субсидії. Тим часом обласна влада впроваджує енергоощадні лампочки у бюджетних закладах: уже встановлені 50 тисяч таких приладів, ще 250 тисяч буде придбано.
Керівник області вважає, що мешканці не готові заради скорочення витрат на комунальні послуги переїхати в житло меншої площі. Проте переконаний: така державна програма потрібна, і це — велика робота. «Ось живе жінка сама у трикімнатній квартирі, має пільги. І до того часу, доки їй буде вигідно ні за що не сплачувати і жити там, — вона житиме. А щойно відчує, що потрібно сплачувати за трикімнатну певну суму, а за однокімнатну — втричі меншу, — вона зрозуміє, що краще не позичати гроші чи на когось ображатися. Тоді з’являться стимули для таких людей. А поки є стимул лише один: живи, а держава за тебе заплатить». Анатолій Близнюк додав, що, на його думку, держава «повинна підготувати відповідні малогабаритні квартири, де люди зможуть спілкуватися, мати пральню, перукарню та інші послуги».
Журналісти поцікавилися у керманича області, на чому він особисто заощаджує після подорожчання «комуналки». «Ви можете спитати мою дружину, я щодо цього дуже «противний». Світло, яке горить там, де може не горіти, ще щось — це переслідується мною. І не лише в домашніх умовах. На роботі теж».