Україна має допомогти своїй громаді в Росії.
Про це заявив на прес-конференції народний депутат Борис Тарасюк («НУ—НС»), голова Народного руху України, говорячи про підсумки свого візиту 4—5 лютого до Москви. Підставою для поїздки стали численні повідомлення ЗМІ про те, що етнічні українці (а їх близько чотирьох мільйонів у РФ) буцімто зазнають гуманітарної дискримінації. 
Після поїздки у народного обранця з’явилися підстави, щоб зробити низку депутатських звернень і запитати: що робить наше керівництво для захисту прав українців в Російській Федерації? Крім того, парламентарій стверджує: наша громада не має можливості вивчати рідну мови і доступу до українських ЗМІ.
«Чому саме зараз російська влада розпускає Федеральну національно-культурну автономію українців Росії, ідуть нападки на Об’єднання українців у Росії, і чому саме в ці місяці відбувається те, що важко збагнути і зрозуміти в цивілізованому світі у ХХІ столітті — нападки на єдину українську бібліотеку в Москві? Треба делікатно підходити до цих питань. Тим більше, якщо російська влада, як і українська, декларують, що ніколи ще такими тісними взаємини між нашими державами не були, то що ж вони роблять тоді стосовно представників українців у Росії?», — зауважив він.
Водночас він наголосив, що не закликає українську владу поводитися так само, як поводяться до українців у Росії. «Правильно було б, щоб ми закликали поважати права українців, тим більше що це прописано в Конституції і законах РФ», — сказав Борис Тарасюк.