В основному я підтримую проект закону про пенсійну реформу, але маю ряд думок і пропозицій. По-перше, щодо підвищення нормативної тривалості страхового стажу для призначення пенсії за віком. Він повинен бути однаковим: як для жінок, так і для чоловіків (у даному проекті — 30 років для жінок і 35 — для чоловіків).
По-друге, згідно із законом «Про державну службу», пенсія держслужбовця за віком призначається, якщо людина має стаж державної служби більше 10 років. Але виходити на пенсію потрібно з державної служби. На мою думку, це несправедливо. Яка різниця, в який час людина працювала на державній службі?
Я пропоную: державну пенсію обраховувати для всіх, хто пропрацював на державній службі не менше 10 років, і має загальний стаж не менше 30 років. Розраховувати ж пенсію можна не за тарифною сіткою, а відповідно до існуючого прожиткового мінімуму.
Наприклад:
— 10 років і більше — 1—2 прожиткові мінімуми;
— 20 років — 2—3 прожиткові мінімуми;
— 30 років — 3—4 прожиткові мінімуми;
— 40 і більше — 5 прожиткових мінімумів, якщо ранги 7—12.
Якщо ранги вищі (1—6), то можна піднімати і кількість прожиткових мінімумів — до 10—12, включаючи до таких розрахунків і пенсії депутатів Верховної Ради та інших високопосадовців.
Петро КРЕЧКО,59 років.
Пилипи
Коломийського району
Івано-Франківської області.