вже сьогодні може отримати третина української армії. Таку заяву вчора зробили представники ТОВ «Івала», яке надає послуги з харчування особового складу Збройних Сил України. За словами заступниці директора цього товариства Ольги Лариної, на сьогодні Міністерство оборони заборгувало тільки «Івалі» за минулий і цей роки майже 85 млн. грн. До останнього підприємці вірили слову міністра оборони, який неодноразово проводив наради з питань харчування і обіцяв виправити ситуацію у правовому полі (укласти належним чином договори, провести відкриті торги, погасити борг).
Як розповіла «Голосу України» Ольга Ларина, ще минулої п’ятниці Михайло Єжель обіцяв їхній фірмі та державному підприємству МО «Білоцерківський військторг» це зробити. Проте вчора ситуація, схоже, змінилася.
У заяві ТОВ «Івала», яку передали нашій газеті, зазначено:
«08.02.2011 року на нараді міністр оборони України повідомив, що він готовий перевести 25 тис. військовослужбовців на сухі пайки заради того, щоб ТОВ «Укрпром-ВР» та ТОВ «Провідна продовольча компанія ЗС», інтереси яких він активно лобіював протягом усього 2010 року, зайшли у військові частини, що обслуговуються нашим підприємством та ДП «Білоцерківський військовий торг».
У зв’язку з цим ми будемо вимушені припинити надання цих послуг, і вся відповідальність за зрив процесу харчування солдатів строкової служби має бути покладена саме на міністра оборони України».
На вчорашній прес-конференції у Києві й в. о. директора ДП МО «Білоцерківський військторг» Сергій Германчук, який теж був присутній на нараді, підтвердив цю інформацію. Проте, на відміну від колег, очолюване ним підприємство не збирається припиняти харчування військовослужбовців, хоча борг відомства вже перевищує 40 млн. грн.
Сергій Германчук каже, що через борги МО його підприємство не може розрахуватися з постачальниками. А за несвоєчасну сплату податків держпідприємству нарахували штрафи на загальну суму понад 6 млн. грн.
— І це при тому, що кошти на оплату організації харчування у війську, як за останній квартал 2010 року, так і за січень, Міноборони отримало. Проте ці кошти знову пішли в обхід розрахунків держпідприємства, — зазначив він.
Вчора Господарський суд Києва, який розглядає позов підприємств, котрим заборгувало МО за виконані послуги з харчування солдатів, знов переніс своє засідання. Хоча, як запевняє постраждала сторона, військове відомство офіційно визнало борги перед нею. Ольга Ларина побоюється: у тій ситуації, що склалася, грошей за виконані послуги годувальники можуть взагалі не отримати. Мовляв, їх не лише хочуть прибрати з солдатської кухні, а й зробити банкрутом. Саме через це «Івала» й прийняла рішення припинити харчування військовослужбовців, пояснила заступниця директора.