Пріоритети для Закарпаття — оздоровлення і відпочинок людей. Таку думку висловив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко на прес-конференції в Ужгороді.
Під час робочої поїздки на Закарпаття М. Томенко взяв участь у роботі школи молодих правників на базі відпочинку Європейського університету в Міжгірському районі, а також дав прес-конференцію в Ужгороді, на якій презентував свій «Український щорічник».
Ще заступник глави парламенту хоче також разом з депутатами від Закарпаття презентувати закарпатську школу живопису, засновникам якої Адальберту Ерделі та Йосифу Бокшаю відзначатимуть цьогоріч 120-ліття від дня народження. Святкуватимемо також ювілеї Лесі Українки, М. Драгоманова і Т. Шевченка. Фонд Миколи Томенка відкриває в Інтернеті позитивний портал «Рідна країна», де розповідатиметься про всі національні й державні та комунальні музеї, а в перспективі — видати це друком.
За словами заступника глави українського парламенту, настав час думати про пріоритети і спеціальний статус таких оздоровчих регіонів, як Закарпаття. Варто б мати для області або пільговий, або спеціальний режим оподаткування.
Оздоровлення і відпочинок людей — це найважливіша місія цього краю. Тут не треба будувати заводи. Це — унікальний регіон, де можна чудово оздоровитися в літню спеку киянам і дніпропетровцям... Треба дбати про розвиток туризму, на який, наголосив М. Томенко, торік з казни виділялося 12 млн. грн., а цього року — лише 1,6 млн. грн. При всіх складнощах уряд повинен опікуватися цією галуззю. Дуже добре, що на сільський «зелений» туризм в Україні зростає внутрішній попит. Туризм загалом треба підтримувати і стимулювати економічно на державному рівні, розв’язати нарешті ті проблеми, які стримують цю галузь,   заважають їй. А найефективніший шлях, на думку М. Томенка, пролягає через розумні податкові регулювання.
Торкнувшись реформи освіти, заступник голови парламенту сказав, що як куратор гуманітарної сфери у Верховній Раді України триматиме це на контролі. Він уже зареєстрував законопроект, який передбачає проведення парламентських слухань з цієї дуже важливої справи. Він за реформи в освіті, але це не означає, що слід закривати вузи і підвищувати плату для студентів. А відповідаючи на запитання стосовно того, хто несе відповідальність за гуманітарну політику в Україні, заступник Голови Верховної Ради України сказав, що, на жаль, в нинішньому уряді відсутня посадова особа, яка б несла відповідальність за соціальну та гуманітарну складову, як це було при попередніх урядах. Він нагадав, що сфера повноважень щодо цих питань розділена між усіма віце-прем’єр-міністрами.
На думку Миколи Томенка, це очевидний недолік управлінської моделі. 
Ужгород.