Президент України Петро Порошенко переконаний, що єдиним способом врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях має бути діалог, спрямований на встановлення миру.

В інтерв’ю телеканалу «1+1» глава держави наголосив, що всі зусилля влади зараз спрямовані саме на це. Важливим кроком на шляху до врегулювання ситуації Президент назвав проголошення режиму припинення вогню, за час дії якого з полону було звільнено понад тисячу українських військових, укріплено позиції.

У Маріуполь ворог не сунеться

Глава держави запевнив, що вже вдалося вибудувати надійну, ешеловану, фортифіковану лінію оборони. Особливу увагу було приділено обороні Маріуполя. «Це не означає, що ми збираємося порушити режим припинення вогню, але ми сьогодні маємо здатність забезпечити безпеку наших міст, сіл і селищ, — сказав Порошенко. — Маріуполь є і буде українським. На сьогодні достатньо військ — артилерії, систем залпового вогню... і в Маріуполь ніхто не сунеться».

Мінські домовленості не загрожують суверенітету

Говорячи про реалізацію Мирного плану, підписання Мінських угод, глава держави вкотре підкреслив, що ці кроки та домовленості жодним чином не загрожують суверенітету, територіальній цілісності та незалежності України. Президент наголосив, що Україна буде соборною й унітарною державою, і додав: «Те, що сьогодні говоримо про делегування частини повноважень місцевим радам — це план з децентралізації влади. Всі мають розуміти, що в законах є обмежений термін — це три роки».

Замороженої зони не виникне

В Україні не буде зони замороженого конфлікту, бо влада намагається вести діалог щодо ситуації на Донбасі, — запевнив Петро Порошенко. «Придністров’я, Абхазія, Осетія, Нагірний Карабах, інші заморожені конфлікти існують десятиліттями, — зауважив Президент. — Бо відразу ж не був встановлений діалог, який би дозволив швидко й оперативно пропонувати хоча б вихід із ситуації, що склалася. Кожен думав, що треба воювати до переможного кінця. Призвело це, де-факто, до появи ерзац-формувань, які розкололи країну. Це жива рана, і ми маємо загоїти цю рану».

Керівник держави запевнив, що питання суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України не стоять на порядку денному.

«Тушок» у парламенті більше не буде

Президент наголосив, що не допустить скуповування депутатів у новій Верховній Раді. «Ніякого компромісу з олігархами чи фінансово-промисловими групами немає і бути не може. Гроші по Верховній Раді на купівлю депутатів вже гуляти не будуть», — зазначив він.

Вигода від асоціації

Петро Порошенко пояснив, що відкладення економічної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом насправді вигідне Україні, оскільки у такий спосіб держава отримує можливість експортувати продукцію без мит, а імпортувати — зі збереженням внутрішніх стягнень. За словами глави держави, асоціація набуває чинності з 1 листопада 2014 року в повному обсязі, і про жодні виключення і відтермінування не йдеться.

«Ми внаслідок переговорів у Брюсселі отримали право захистити свій ринок. Це був жест європейських партнерів», — зазначив Порошенко і додав, що йдеться про право України на зниження ввізних мит через рік. Україна в підсумку отримала доступ на європейські ринки і зберегла російський ринок.

Водночас глава держави наголосив на потребі невідкладного ухвалення парламентом законопроекту про антикорупційне бюро, що є також однією із умов євроінтеграції.